Avatar uživatele
lexx

Med cukernatí a co dělat ?

Synci a děvuchi (sou tu ňaký hospodyňky-kuchařky nebo nejsou ?) když mi zcukernatí med tak rychloohřevem v MW se znehodnotí nebo ne ? Děkuji za případné rady, náměty.
_________________

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? annas, Agneta, zzzlatokopka před 2047 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Agneta

Med se nesmí ohřívat nad 39°C aby se nezničily enzymy. Trvanlivost medu je bez omezení - jako jedna z mála potravin.
Takže se o nějakou cukernatost nemusíš zajímat:DDD
Doplňuji:
Ohřevem do 39°C by se měl zase rozpustit:DDD
Jako max. ohřev se udává 42°C (-pak ho můžeš vyhodit), tak horce stáčený bych ale nekoupila:DDD

Upravil/a: Agneta

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
gecco

V mikrowellce bych med rozhodně neohříval - stačí vodní lázeň s teplotou cca 40°C.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
annas

http://www.odpovedi.cz/…

Kupujte si medy pastované, zůstávají stále stejné, výborně se mažou..

Děda byl včelař, takže si ještě pamatuji, že nejdříve zcukernatí med řepkový, potom med květový. Nejdéle vydrží v tekutém stavu medy lesní. Tím, že medy cukernatí, jsou kvalitní.

Když med zkucernatěl,, necháte jej zahřát ve vodní lázni (ideální je s teploměrem) po krátkou dobu (asi 20 minut) při teplotě kolem 40°C.

Vyšší teplotu nikdy neaplikujte. Užitečné bílkoviny by se nenávratně zničily a med by neměl tak blahodárný účinek.

Med nikdy nerozpouštějte v mikrovlnné troubě!!!

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
pusinka50

Zavařovací sklenici se zcukernatělým medem vložím do hrnce s vodou, aby byla sklenice tak ze 1/4, max 1/3 potopená ve vodní lázni a vložím i s hrncem do přehřáté trouby max na 50 st.C. Tak asi max na půl hodinky? Během doby med kontroluji, aby se nepřehřál a když je už tekutý, okamžitě vyndám z trouby.
Doplňuji:
Kapitán: než opět něčemu budeš oponovat, malá rada, přečti si nejdřív tak 3x všechny již napsané odpovědi na danou otázku. Když to nebude stačit, přečti si odpovědi znovu opět aspoň tak 3x, než odpovíš sám. Vykřičníky u svých odpovědí vynech. Už jen proto, že třeba u této otázky se odpovědi nás všech nijak neliší. A jestli tě rozčilila třeba má odpověď, že dám troubu na 50 st., napsala jsem jasně, že rozpouštění medu pořád hlídám, takže než by dosáhl teploty 50 st., je již dávno rozpuštěný.
Ještě by mě zajímalo, jak u zcukernatělého tvrdého medu lze dosáhnout jeho rozpuštění mechanickým vyšleháním?

Upravil/a: pusinka50

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
ReHu

Sklenici s medem do vodní lázně a pomalounku polehounku ohřívat.

0 Nominace Nahlásit

Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek
Zajímavé otázky v kategorii Jídlo a vaření