cappuccino

Máte rádi mák? Jakou formou ho konzumujete?

Nase rodina miluje mak. Je to superpotravina. Radi ho konzumujeme i nemlety, treba v pudinku nebo v ovesnych vlockach.
Nejsem si ale jista, jestli ta cela makova semena maji stejnou nutricni hodnotu, jako ta mleta. Poradi si s tim zaludek?
Zajimave je, ze CR je jednou z vyjimek, kde se mak prodava ve vetsich balenich. V zahranici najdete vetsinou male baleni mleteho maku urceneho k rychle spotrebe.
Mate nejake dalsi tipy ke konzumaci? Dekuji

Zajímavá 5Pro koho je otázka zajímavá? quentos, da ny, EKSOT123, OmylCZ, filip2 před 15 dny Sledovat Nahlásit

Nejlepší odpověď
quentos

Mák miluju a žeru ho furt, a to v rozličných formách – sladký, slaný, polosladký… v buchtách, koláčích, na rohlících, na loupácích, o Vánocích i v některých druzích cukroví…
Jak už bylo řečeno, žaludek si poradí. Je výborný na trávení a jde o vynikající zdroj vápníku, hořčíku a dalších minerálů.

Upravil/a: quentos

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
EKSOT123

Škubánky, švestkové knedlíky, jablečný závin s mákem, makový závin,… nic nového.
Pro doplnění něco o máku: Při pěstování na neoplocených pozemcích jsem měl pravidelně problém se zajíci. A nebylo to jen náhodně na jednom místě, ale na různých místech ČR. Zajíci prostě rádi okusují mladičké rostlinky máku, no comment.
ČR je světová je dlouhodobě světová jednička v množství pěstovaného máku. V průměru je to neuvěřitelných 25 –35% světové produkce. Ve skutečnosti to bude ještě více, protože spousta lidí si ho pěstuje ještě doma pro sebe. Tradičně následuje Turecko, méně Maďarsko a Španělsko.
Přesto by se ale velkovýrobně pěstovanému máku dalo cosi vytknout. Někdy bývá kupovaný mák nahořklý. To má 2–3 hlavní příčiny spojené se žluknutím tuku v semínkách. Při sklizni kombajnem může docházet k poškození semen, je třeba věnovat maximální pozornost seřízení kombajnu, což se někdy zanedbává. Dalším problémem je, že při kombajnové sklizni se do úrody dostanou i semena z vadných makovic (makovice napadené patogeny s méně kvalitními semeny). Semena v těchto makovicích jsou zčásti přilepená ke stěnám a přepážkám, takže při ručním vyřezávání se tyto makovice vyhodí. Ale u kombajnu se část těchto semen odtrhne od přepážek a jde do úrody. Konečně, je třeba si hlídat, jak je mák starý. Platilo, že 2 roky od sklizně je v pohodě, ale pokud ho máte doma již třetím rokem, bylo by dobré ho ochutnat, zda již nezačíná žluknout. Samozřejmě při skladování v chladu by ani 3 roky asi nemusel být problém.

0 Nominace Nahlásit

Kelt

Občas si koupím makové buchty nebo závin. Mám rád nudle s mákem. Kdysi se prodával makovník, ale dlouho jsem na něj nenarazil. Ve Španělsku nejsou makové výrobky.

0 Nominace Nahlásit

Drap

Žaludek si bez problémů s celými semínky poradí. Mám rád mák v koláčích a v pečivu, používam k ovocným knedlíkům,, někdy k těstovinám.

0 Nominace Nahlásit

Hofmanm

Ne, že bych ho miloval, ale nevadí mi. V buchtách, nudle s mákem…, ale šišky s mákem už ne e.

0 Nominace Nahlásit

filip2

Ne, mak nejím. Snesu ho na nějaký housce, ale tím končí celý příběh.

Mak, rascu, bulvu celer, ještěry, myši, netopejra, opice, hnědýho hada a psí maso nemusím.

Upravil/a: filip2

0 Nominace Nahlásit

da ny

Jak nejlépe konzumovat mák?
Mák můžete jíst syrový i tepelně upravený, vitaminy se vždy lépe uvolní, když ho namelete. V receptech se dobře doplňuje se švestkami, jablky, rozinkami nebo mandlemi. Jeho oříškovou chuť podpoříte tím, když ho lehce opražíte na pánvi.27. 4. 2021
https://www.od­povedi.cz/otaz­ky/stravi-organismus-nepomlety-ci-nepokousany-mak
https://www.ji­mejinak.cz/lev­ny-mak-v-supermarketech-je-plny-opiatu-nekupujete-ho/
https://www.bi­oregal.cz/a/zaz­racne-ucinky-maku?srsltid=Af­mBOoqodeRF7GM8u9uB­XxtFC34Jdte3CYd­tsnWSoKXliPgnZU­lomZQN
NE, mák nemusím.
Makovou buchtu, jen v sebeobraně a když nechci hostitelku urazit.
Škubánky s mákem nepozřu vůbec.
Velmi výjimečně (1× za 2 – 3 roky, šišky s mákem, když musím…
Jediné, co sním s chutí, několikrát v roce, jsou nudle s mákem 😉
Vždy, pouze mletý (je to podobné, jako se lněnými semínky, nedrcená, nemletá, proběhnou trávícím traktem. ty celá , lněná, tělu nic nedají).
Pro střeva jsou tato zrníčka, podobně, jako z jahod, rybízu… a semínka, jako když je vezmeš kartáčem ⇒ já je nemohu, jen maličké množství).
Pro bezpečnost máku, při konzumaci, je vhodné, ho tepelně upravit (jako všechna semena).
Rád žlukne! Kuchařinky ho rády dávají i do mrazáku (namletý).

Upravil/a: da ny

0 Nominace Nahlásit

OmylCZ

Jo. Třeba těstoviny s mákem jsou výborné😋😋

0 Nominace Nahlásit

elkon

Jedině na koláčích, domácích i kupovaných. Domácí jsou samozřejmě lepší.

0 Nominace Nahlásit

zjentek

Z máku jedině šťávu, óčko. ☝

0 Nominace Nahlásit

Dochy

Jo, rád. Šišky s mákem, těstoviny s mákem, štrůdl,…
Na housce samozřejmě taky…
Když jsem byl malej a mlel mák do šišek (tehdy jsme si i pěstovali), tak jsem se bavil tím jaké je o ho rozkousávat…

A že si s tím žaludek poradí? No co jsem tak viděl co ze mně leze další dva dny, tak bych řekl, že žaludek mák z velké části ignoruje 😉

0 Nominace Nahlásit

Romimi

Miluju mák, dělám koláče, buchty, nudle s mákem a ještě ho sypu i do chleba co peču.

0 Nominace Nahlásit

Mirula31

Miluju makovník když je plný máku, ne jenom ty kupované kde ho je minimálně. Dělám doma a mákem teda nešetřím:-)

0 Nominace Nahlásit

Diskuze k otázce
da ny

@cappuccino
Mák je těžko vstřebatelný. Pokud má ze sebe vydat a tělo vstřebat to nej, je lépe ho semlít. Nepřehánět s množstvím a četností makových pokrmů.
Najdu nějaké bližší informace… (snad).
„Jak často se může jíst mák?
Mletý mák je také náchylnější k plísním. Dávejte pozor na množství – i zdravé potraviny je vhodné konzumovat střídmě. Jedna porce makového koláče několikrát do měsíce je bezpečná, ale každodenní konzumace velkého množství může být riziková.“**
Co byste měli vědět o máku a jeho možných nežádoucích účincích:**

• morfinové alkaloidy
  • existují určité skupiny lidí, pro které i zdánlivě neškodná porce může představovat potenciální problém. Třeba malé děti
  • Opatrnost se doporučuje i v případě těhotných a kojících žen
  • řidiči nebo lidé v povoláních, kde je důležitá stoprocentní bdělost.
  • NJak minimalizovat rizika a užít si mák bezpečně?
  • Před zpracováním mák properte – opláchnutí teplou vodou může pomoci snížit obsah některých povrchových látek, které obsahují alkaloidy..
  • Mák jako superpotravina? Ano, ale s rozumem

https://www.fer­wer.cz/blog/ne­zadouci-ucinky-maku

cappuccino

@da ny: oprazit ho na panvi me nikdy nenapadlo. Ale diky za tip, vyzkousim.

@ zjenetek: ocko? Jinou odpoved jsem od tebe ani neocekavala:-D

Diky za odpovedi. Vidim, ze je to jako se spenatem: bud ho milujeme nebo nemusime!!

da ny

@cappuccino
To je základ z makrobiotiky. Semínka mohou obsahovat plásně a jiné potvory. Ideálně by se měla „prohřát“ všechna semena.. Neloupané mandle a ořechy, před konzumací namočit Teprve pak si tělo vezme, co nabízejí (mandle i Mg a Ca, ale s tou slupkou, jen namočené).

filip2

@cappuccino Mak máš normální semeno – jako sezam, pšenici, žito, atp. Máš celý semeno – máš kroupu. Máš pomletý semeno – máš mouku. Můžeš semeno podrtit v hmoždíři, pak s něčím utřít. Můžeš semeno pražit. Atd., atd., atd.

Pokud Ti to šmakuje, tak vyzkoušej semeno z maku pomlít, vyzkoušej ho opéct celé na tuku, na sucho, opéct pomletý na sucho, na tuku… Uvidíš, co Ti pojede a co ne. 🤷‍♀️

zjentek

Drape, s celými semínky si u mnoha jedinců žaludek poradí tak, že jedinci semínka zase celá vyloučí z těla ven. 🤷‍♂️

quentos

@zjentek, to sice ano, ale to neznamená, že nijak neúčinkují. Fungují jako stimulant trávení a vylučování, berou s sebou vše, čeho je potřeba se zbavit (takže ano, je výborný i při zácpě aj. problémech s trávením a vylučováním).

filip2

@quentos To máš jak se sezamem, žitem, ovsem a dalšími. Když si koupím ‚koňský‘ chleba (ne, že by byl z koně, ale obsahuje žrádlo, který obvykle žerou koně, ne lidi, různý semeno, jako oves, len, žito, atp.), tak to taky vyseru celý.

Jenže, to víš: všichni vědí, proč se něco vaří, nebo peče, s celým semenem, ovšem zmetek🤪 má názor. V hlavě hovno, úplný duro a prázdno, ale má názor. 🤷‍♀️🤓🥱

A musí s ním oblažovat! Prostě: musí, stejně jako jyřýkOvyna… 😒🥱

zjentek

@filip2 dementus, někdo se tě ptal na tvůj vlastní, z prstu vycucaný? 😦

Nový příspěvek