Jíst zdravě, hodně zeleniny a ovoce, málo smaženého, málo tučného. A jíst pravidelně v menších porcích.
| 0 Nominace Nahlásit |

Nejprve zjistit příčinu a podle toho co to způsobuje začít léčit. Universální recept jak vylepšit trávení snad neni. Možná pouze přísná dieta
| 0 Nominace Nahlásit |
Mně se osvědčuje minimální zatěžování trávící soustavy, tak minimální, jak jen dokážu zvládnout (nějaký svatý by v této radě mohl spatřovat také odříkání). 😉
| 0 Nominace Nahlásit |
Nemám a nikdy jsem neměl trávící potíže, pokud jsem neudělal jasnou „dietní chybu“ (aneb „když se člověk přežere, tak se s toho po**re“). Takže za mě: jíst normálně.
| 0 Nominace Nahlásit |
Rady a tipy by byly. Obecné i z vlastní zkušenosti (i dalších osob)
😉
Když, ALE netuším, jaké dyspeptické potíže někoho trápí,
může být každá rada drahá (marná).
Mezi ty lehčí patří i častější říhání a větry 😉 Pocit
„těžkého žaludku“.
Důležité je vědět, zda je/není přítomná, nějaká somatická
porucha. Hiátová kýla, nadměré nebo nedostatečné množství kyselin
(žaludek), trívících enzymů (nesnášenlivost), alergie, celiakie,
citlivost žlučníku, slinivky (záněty) vředová choroba apod. PAK ČLOVĚK
ZJISTÍ, co má omezit/vyřadit z jídelníčku (při akutních obtížích,
atakách. Podpůrné jsou pak i bylinkové čaje (řepík máta atd.)
Někdo si pak kupuje cholagol či Helicid.
JINAK, stačí omezit (vynechat), obecné nešvary české kuchyně a příliš
ostrá jídla. Upravit porce (menší, častěji). vYNECHAT, omezit smažená
jídla rychlá občerstvení a průmyslově zpracované é pokrmy. Dostatek
vlákniny, každý den.
Omezit nevhodné kombinace, případně dodržovat časový odstup, při
konzumaci potravin. Uvedu pár příkladů, co je NEVHODNÉ A TEDY NEZDRAVÉ.
😉 :
😕 😕 😕
studené pivo, na mastný pokrm = nevhodné zlo, pivo (200ml) je vhodné pít před mastnými, těžšími jídly, NE po nich 😕
Do 13. hodiny, pak pokrmy lehčího typu (oběd). Bez smaženin, vepříka
.....
Největší přísun zeleniny je vhodný v odpoledních hodinách (ne
dopoledne, tam patří ovoce).
Něco pojíst 2 –3h, před ulehnutím ke spánku /tělo neheádoví, střeva pracují. Nejsou divoké sny (a když nechybí Mg/80% Čechů chybí), spánek je zdravý, osvěžující, bez zbytečného pocení.
| 0 Nominace Nahlásit |
No, moc obecná otázka a žádné informace. Kolik ti je, co robisz, jestli kouříš a co piješ.. Ne, no tak, víš jak, kolik ti je, jestli máš nadváhu, s čím se léčíš, pak jakou máš stálou medikaci, jak jsi na tom s nervy, jestli jsi neurotik, co piješ a nemyslím jenom alkohol, etc., etc., etc.
Jo, to všecko jsou faktory, které na to mají mnohem větší vliv, než co jíš.
Teda, co jíš… Teď jsem si z toho dělal prdel, že, vlastně, vůbec nevím, co Češi žerou. Rejži nežerou, sežerou jí 20 kg za rok, na tom nepřežiješ. Nudle nežerou, sežerou 6.2 kg za rok, no, to máš jeden małej pytlík měsíčně, to je tak do polévky. Ale cukru, mouky šílená spotřeba!
Můžeš mít intolleranci lepku, laktosy, ale i třeba mléčné bílkoviny, pak nesmíš ani mléčné výrobky bez laktosy. Pokud máš klasický alergie – prach, pyl, roztoči, no tak ty alergeny jsou i v plodech, tak namátkou jabko, třešně, višně… mohou být problém.
Víš co, to je tolik proměnných, jenom co do insultů vnějších, že takhle random něco plácnout je k ničemu.
Psychosomatika. Ulcus pepticum je taky tak z 90% psychosomatická záležitost. Obesita to samý, jo, nemoc životního stylu. Taky proto se blbě léčí, lékař obesitolog napíše pacošovi dietní plán, pacoš to nedodržuje. Třeba…
Voda, jo, jednoduché: voda. Lidi nepijou, no ale tělo tu vodu potřebuje, a na trávení taky.
Jinak, pokud nežereš vysloveně blafy z mimibazaru, nebo nejsi ze Severní Karolíny, kde platí, že co není smažené, nejde sežrat, tak, když to řeknu hodně blbě, pokud ≈ pravidelně a ≈ přiměřeně jíš, a pokud je to normální jídlo, prostě alespoň jak závodka, tak to není ten primární problém. Pokud nejsi nemocný, samozřejmě.
Ten problém bývá v neuroticismu, nepravidelnosti, nebo v pití nevhodných věcí. Stresu, respektive stres potřebujeme, mám na mysli jeho přemíru a neschopnost ho vyvažovat.
Dneska je docela velký trend dělat si šťávy, čerstvý, v odšťavňovači. Super, akorát s mírou a vážit, co všecko do toho strčím. Tvl, já fakt sežeru skoro všecko, co neuteče, pokud to umím klepnout a uvařit, ale co někteří jsou s to narvat do odšťavňovače, to ti rozum nebere. Vzpomněl jsem si na Les Combattants (2014), jak si tam frajerka dělala v mixéru cocktail ze syrový ryby. Nic proti, jedna syrová (čerstvá, mořská!) ryba denně, ok. Ale někteří nemají soudnost, no.
To se týká i vaření. Když si někdo dělá šťávu a vrazí do ní hodný kus zázvoru, pak si dá v kavárně nálev že zázvoru, a ještě uvaří jídlo, ve kterým je taky hodný kus zázvoru, fakt zdravější nebude. Některá zelenina je těžká na trávení, syrový, i skrze odšťavňovač. Atp.
Jo, bez bližších údajů víc, než obecné informace, jaksi neooskytnu.
|
0
před 47 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Jíst menší porce a častěji. Hlavně zelenina, ovoce…hodně pít, no ne slazené nápoje. A hodně se hýbat.
|
0
před 44 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvek| Drap | 3466 | |
| marci1 | 2020 | |
| annas | 2020 | |
| Kepler | 1902 | |
| mosoj | 1778 | |
| da ny | 1563 | |