Dobrý den,
nastoupila jsem do nové práce pod agenturu, kde mám smlouvu na čtyři hodiny na HPP a na zbylé dvě hodiny mám hned dvě smlouvy na DPP, vedené pod názvem úplně jiných firem, ale každý den pracuji šest hodin na stejném místě výkonu práce. Asi po měsíci jsem se dozvěděla, že příjmy ze smluv se nesčítají dohromady, tudíž nemám ze smluv na DPP nárok na nemocenskou a nepočítají mi z DPP ani dovolenou. Vždy rozdělí výplatu do dvou nebo i třech vyplatních pásek. Moje otázka zní, jestli mají vůbec nárok na to, dávat takto více smluv, když je úplně jasné, že je to jedna firma, rozdělená do vícero ? Na smlouvách je stejná adresa firem, pouze IČO je jiné.Dále jsem zjistila, že náhradu mzdy za svátky z DPP neproplácí vůbec. Já i kolegové si tak musíme brát dovolenou, abychom nepřišli o polovinu výplaty, když jsou vánoční svátky aj. Četla jsem, že i dohodářům se má proplácet náhrada mzdy, pokud svátek připadne na den, kdy jsme měli pracovat. Uvažuji podat podnět na inspekci práce, protože mi opravdu připadá, že je to porušování zákoníku práce. Stejně tak i to, že do výplatní pásky napíšou odpracovanou pouze jednu hodinu, zbytek dají do odměn a po přepočtu jsem neměla ani zákonem stanovené minimum. Jen ještě doplním, že celou dobu byla řeč o smlouvě pouze na HPP, při podepisování spousty papírů k údajně jedné smlouvě, vůbec nebyl prostor si smlouvu číst nebo se na něco ptát. Vše probíhá velice rychle, paní celou dobu smlouvu drží, otáčí stránky a hned vám ji vezme a přiveze až za týden. Až pak si všimnete, že je tam několik smluv DPP. Práci jsem vzala z nouze a neplánují zde zůstat.
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Upravil/a: Kristýna94
| Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? Alesh, zjentek před 39 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Odpoveď byla označena jako užitečná
Pokud jde o situaci, kterou popisujete, opravdu se zdá, že zaměstnavatel může porušovat některá ustanovení zákoníku práce.
Při práci na dohodě podle pracovního zákoníku (DPP nebo DPČ) je pravda, že nemáte automatický nárok na nemocenskou nebo dovolenou, tak jako při HPP. Co se týče svátků, zákoník práce stanoví, že pokud by vám svátek zabránil v práci, kterou jste měli dle smlouvy vykonávat, tak máte nárok na náhradu mzdy.
Pokud se stává, že vám firma rozdělí mzdu na část za odpracované hodiny a zbytek jako odměnu, aby výsledná hodinová sazba byla méně než je minimální mzda (pro rok 2022 je to 177,50 Kč/hod), pak je to také porušení zákoníku práce. Nelegální je také postup, kdy dostáváte k podpisu smlouvy bez dostatečného prostoru a času na jejich prostudování.
Pokud se domníváte, že došlo k porušení pracovních zákonů, můžete obrátit na Státní inspekci práce a podat podnět k vyšetření. Mohli byste také zvážit konzultaci s právníkem nebo odborovým poradcem, kteří by vám mohli poradit, jakou cestou se dále ubírat.
Pokud se chystáte opustit tuto práci, nezapomeňte si předem připravit výpověď ze smlouvy, kterou podáte zaměstnavateli. Výpovědní doba je u těchto smluv 15 dnů, pokud smlouva neobsahuje jinou dobu.
|
0
před 39 dny
|
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Kristýna94 Nahlásit |
„Moje otázka zní, jestli mají vůbec nárok na to“
Samozřejmě, že je to obcházení zákona – ale když jim to podepíše,
tak je to VÁŠ problém!
„Uvažuji podat podnět na inspekci práce“ To samozřejmě můžete. Rovnou
si najděte slušnější agenturu. Pokud ji nechcete měnit, tak možná
stačí se domluvit na tom, co s nimi podepíšete.
„Až pak si všimnete, že je tam několik smluv DPP.“ To vykládejte mojí
babičce. Snad každý pozná, jestli se podepsal jednou nebo
víckrát, ne?
|
3Kdo udělil odpovědi palec? da ny, filip2, Kristýna94
před 39 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Tohle je tak složitá záležitost, že vám zřejmě přesně odpoví jedině Finanční úřad. Ale podle toho co popisujete bych řekl, že je to nějaká levota, spoléhající na neznalosti pracovníků. Já např. bych nikdy nehledal práci pod agenturou, je to okrádání lidí, podpořené státem. A jak je známo, „neznalost zákona neomlouvá“, tak se můžete dostat do velkých problémů. Bylo by tedy ve vašem zájmu, co nejdříve zajít na Finanční úřad, nebo by možná stačil i Úřad práce a tam se na to zeptat.
Upravil/a: elkon
|
0
před 39 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Přece nejste negramotná.
Vaše, případné „nároky\“ a povinnosti zaměstnavatele, vyplývají
z pracovní smlouvy/smluv.
Je rozdíl mezi dohodami na DPP (jen 300h v roce) a DPČ (tam je nově, od
loňska. i nárok na dovolenou).
U jednoho zaměstnavatele, může mít zaměstnanec i několik dohod
současně (na jinou práci). VY JSTE PŘISTOUIKA, dobrovolně, NA TO, ŽE VĚE
VYKONÁVÁTE NA 1 PRACOVIŠI (kde není žalobce, není soudce a tvrzení x
proti tvrzení). Najděte si jinou práci
NEŽ DO NĚČEHO JDU A PODEPÍŠI, zjistím si, co to obnáší!!!
Na internetu je o dohodách informací dostatek!!! A vy zjevně, přístup,
k internetu máte 😉
S nahlášením, to zvažte, za „vola“, budete, hlavně VY (přečtěte si
odpověď uživatele Pepa25, ještě několikrát.....
Jak můžeš vzít práci z nouze??? Vždyť přece je, jak když nasere, to fakt nechápu! 🙄 A ještě: neplánuju tam zůstat! 🙄 Tak proč tam ještě jsi? 🥱🥱🥱
Jak to můžeš podepsat, tvl? Jsi vadná? Neumíš číst, nebo co? 🙄🤪🤦♀️
Hej, to je materiál, toto! 🙄😂😂😂
Dementus, a ty snad nezaměstnáváš lidi??? 😲
Jako, normální důstojný člověk by se s tebou bavit nemohl, hej, ale vůbec by se s tebou nijak nezahazoval, ale VŮBEC. Tak, když zaměstnáváš, tak prosímtě, koho si vlastně ty myslíš, že to vůbec zaměstnáváš!??
Si vytáhni hlavu z prdele a sám si odpověz hned na první svou otázku tady z příspěvku, ne? 🥱
Tpč, to je zas náhul, tady.. 🙄