CalmPoint

Má smysl vyřazovat lepek nebo laktózu bez zdravotního důvodu?

Mám pocit, že se dnes skoro všude doporučuje omezovat lepek a laktózu. Už se v tom přestávám orientovat a nevím, jestli jde o skutečně prospěšný krok, nebo jen o módní trend. Co myslíte vy?

Zajímavá 0 před 7 dny Sledovat Nahlásit

Nejlepší odpověď
da ny

Nemá.
Naopak, bez důvodu (nesnášenlivost laktozy či lepku, by Váš zažívací trakt poznal…), to není dobré.
Já jsem takový trend nezaznamenala. Pravda je, že v populaci přibývá lidí s nesnášenlivostí laktozy (cukr) a ještě více s ABKM (alergie na mléčnou bílkovinu). S věkem, ubývají ve střevě enzymy trávící mléčnou bílkovinu. Může se stát, že některé mléčné výrobky člověk přestane snášet.
Mléko není kdovíjaký šlágr pro dospělého. Spíše tvaroh, tvrdé sýry a zakysané, mléčné výrobky. 2/3 světa, dospělé populace mléko nepijí (nejen pro absenci trávících enzymů – u Asijci), ani mléčné výrobky nekonzumují.
Trendem prospěšným zdraví, je, po několik let, omezování i vyloučení bílé pšeničné mouky (bakelitu). To je lidskému zdraví prospěšné. Včetně těstovin. Ty alespoň z tvrdé pšenice (semolinové).

Upravil/a: da ny

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Drap

ne, nemá. Je to proti zdravému rozumu.

0 Nominace Nahlásit

zjentek

Potravinový průmysl se dávno proměnil na chemický a ano, máme tady v tomto ohledu nové „modní trendy“. Je třeba držet se na pozoru, protože páni (a panny) velkomoéžní podnikaví jsou schopni nás otrávit jen pro prostou vidinu vlastního zisku!!! ☝☝☝ To není žert, nýbrž holá realita současnosti.

Přemýšlím, k čemu by to, na co se ptáš, sloužilo zdravému člověku. 🤔🤔🤔 Nic mě nenapadá, sorry. 🤷‍♂️🤷‍♂️🤷‍♂️ Vlastně… Jo, možná po laktóze se někdo může cítit takový jako by těžší, plnější, nevyprázdněný, vnitřně zalepený, či jak to vyjádřit podobně.. Pak je lepší pro vlastní komfort omezit laktózu, jak to jde.

0 Nominace Nahlásit

elkon

Zdá se, že neumíš používat vyhledávač. Protože jinak bys věděl, že zdravý člověk lepek i laktózu potřebuje k normálnímu fungování těla. Lepek vyřazuje jen ten, kdo má onemocnění zvané celiakie. **Řada nemyslících lidí vyřadí lepek, protože to považují za módu a nic si o tom nezjistí. **

0 Nominace Nahlásit

Hofmanm

Ne. Je to blbost.

0 Nominace Nahlásit

Dochy

Nemyslím. Strava má být rozmanitá. Je vhodné omezovat to, čeho dostáváš nadbytek (u nás jednoznačně cukr, sůl,…). A pak samozřejmě s ohledem na individuální potřeby a omezení.

0 Nominace Nahlásit

Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek