Avatar uživatele
independent

Má se jídlo zapíjet?

Názory vědců a doktorů jsou různé

Zajímavá 5Pro koho je otázka zajímavá? annas, zjentek, jirka F, michalds, aliendrone před 2203 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Lamalam

Já piju podle momentální potřeby. Ostatně, už to tady bylo – https://www.od­povedi.cz/otaz­ky/pit-ci-nepit-pri-jidle-tekutiny

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
annas

Opravdu se názory různí.

Dělám to tak, že se napiji před jídlem – sní se menší množství..Při jídle nepiji. Až za chvíli po jídle, ale teplý čaj, doma převařenou teplou vodu.

Proč? studený nápoj zpomaluje trávení. Při jídle jsou tuky v žaludku tekuté, určitě i teplté, přidáním studeného nápoje dostanou šok, ztuhnou. tuk se usazuje a nalepoí se na stěny střev.

Tak jsem se to naučila, převzala z alaternativní medicíny. Opět je to moje volba, každý může pít tak, jak mu to vyhovuje.

Přece kdysi se pivo ohřívallo a nepilo se po jídle studené.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
aliendrone

Já se řídím starověkou radou Galéna – máš žízeň? Napij se! Máš hlad > najez se atd. :)
Myslím, že tělo samo nejlépe pozná, co potřebuje a diktovat mu co a jak není asi to nejlepší. (samozřejmě to platí za normálních okolností)

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
zjentek

Ano, názory se různí.

Dle ájurvédy vypijeme 2/3 své dávky pití před jídlem a poslední třetinu ještě během jídla. Pak už jídlo nezapíjíme.
Takto mně to vyhovuje nejvíce a po jídle se necítím nijak „těžko“.

Zvláště ve vyprahlých, žíznivých tropech se tento způsob osvědčuje pro organismus nejlépe. ;)

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
da ny

Podle novějších poznatků spíše ne nebo jen lehce (malé doušky).
Jestliže si člověk vyrobí před konzumací jídla v žaludku rybník, během jídla a po něm dále, vydatně zapíjí, může dojít např. k tomu, že:

  • žaludeční kyseliny nemohou pro přílišné zředění dokonale splnit svůj úkol (zjednodušeně: dezinfikovat, „pomlít“ obsah žaludku na tekutou kaši, rozložit na jednodušší l. tuším. že bílkoviny a tuky. Vlastní trávení většiny živin probíhá až ve střevech).

Člověku pak může být velmi těžko od žaludku až do bolesti.

  • při velkém přísunu tekutin pitím, může dojít k tomu, že se nedostatečně zpracovaný, ještě netekutý obsah žaludku předčasně posune do tenkého střeva.

To má více práce. Výsledkem může být zvýšený meteorismus i říhání.
Větry/plyny jsou úpornější, hlasité a silněji zapáchající 🙂
Takže, asi: co, kdo snese :D.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
mzm

Annas: podle mě: u jídla i pití se poměrně rychle srovná teplota s teplotou těla, ve střevě už je naprosto určitě stejně teplé jako tělo, tuky tedy nedudou ztuhlé.

Pivo se ohřívalo hlavně proto, že ze sklepa mělo asi tak 2–4°C, což se k pití moc nehodí, ohřívalo se tedy na přijatelných ± 14–15°C

Na pití/nepití při jídle jsem slyšel názor, že tekutiny ředí žaludeční šťávy a méně koncentrované šťávy pak hůř tráví.

Kde je pravda?

před 2203 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
annas

Máte jiný názor, netvrdím, že ten můj je správný. Vychází z alternativní medicíny.

Hledala jsem a našla jsem něco podobného, možná jsem nepřesně formulovala.

Nejhorší, co můžete udělat, je napít se hned po jídle. Zkuste si malý pokus. Do horké šťávy z vypečeného masa nalijte sklenku vychlazené vody. Co se stane? Tuk se okamžitě srazí. A přesně to se děje i ve vašem žaludku a střevech, když horký oběd spláchnete něčím studeným. Celé trávení se zastaví a tuky ulpí na stěnách trávicího ústrojí. Tyto „tukové nečistoty“ jsou hlavním faktorem rakoviny tlustého střeva. "

https://zena.ak­tualne.cz/zdra­vi/co-ve-vasem-tele-zpusobi-studene-piti-s-kostkou-ledu/r~i:arti­cle:808549/

Samozřejmě – pivo bylo studené, takže se ohřálo. Dnes existují sklepní teploty – nejlepší je vychlazené z sedmého schodu, nemýlím-li se. Dříve tolik druhů piv nebylo.

https://www.vi­talia.cz/clan­ky/svarene-pivo-piwo-grzane/

před 2203 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
mzm

Nepochybuju, že zchlazení tuku v břiše trávení moc nepřispěje. Ale pokus by měl být spíš takový, že do vypečeného masa, které je stále zahříváno naliju studenou vodu. Tuk se zdrcne, ale za chvíli se zase rozpustí. Do tlustého střeva se potrava ze žaludku dostává po několika hodinách, takže mechanismus působení „tukových nečistot“ v tlustém střevě bude jiný než chladem ztuhlý tuk. Spíš půjde o to zastavení trávení, jak uvádí RNDr. Lenka Romanová z Nature Care Clinic v Praze. Ale i tak se mi to nezdá, tuk je ve střevě tak i tak… (RNDr, je doktor přírodních věd nikoli lékař)

před 2202 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Lamalam

„A přesně to se děje i ve vašem žaludku a střevech, když horký oběd spláchnete něčím studeným“
Hloupost, než se studený nápoj dostane do střeva už nebude studený. Ono to chvilku trvá.

před 2203 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
da ny

Lékaři doporučují nepít/nekonzumovat ráno nalačno studené, z lednice (možné rakoviny žaludku, hltanu, jícnu apod.)
Žaludek nemá ideální podmínky ke splnění své ůlohy a následně, tedy trpí střeva..
Se střídáním horkého a studeného, studeného na mastné je to podobné.. Též může docházet k zánětům sliznice žaludku (i nedostatkem kyselin) i ve střevech
Tedy annas má vlastně i pravdu…

před 2202 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
da ny

Možná nejde ani tak o horké, spíše o mastné.
Už páter Ferda a Ing. Jančan shodně tvrdili, že zalít mastné/tučné studeným pivem/limem (a že naši pivaři nalijí několik půllitrů, 1. často na ex) či limonádou je zdraví nebezpečné.....

před 2203 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
zjentek

…ono ani není dobré jíst, když máš vlastně žížeň! ;p

před 2203 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Edison

… protože hlad je převlečená žízeň. 😉

před 2203 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek