Avatar uživatele
ivca11

Lichtenštejnské a lucemburské speciality

Dobrý den,
prosím o radu, jaké jsou gastronomické speciality Lichtenštejnska a Lucemburska.
Díky

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 4356 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Já jsem našla tyto speciality:
1. Lichtenštejnsko
Národní gastronomie. Zdejší kuchyně je silně ovlivněna švýcarskou; německé někdy i francouzské názvy jídel: Bündnerfleisch (tenké plátky sušeného hovězího), různé druhy ryb (egli, felchen, forelle), Geschnetzltes Kalbfleisch (telecí plátky ve smetanové omáčce), Rösti (mačkané brambory).

Různé druhy místních a dovážených vín, mezi oblíbené aperitivy patří kir nebo blanc-cassisi (bílé víno s ostružinovým likérem), campari (hořký tonik), pastis (anýzovka).

2. Lucembursko
Národní gastronomie. Většina restaurací nabízí německou kuchyni, některá i mezinárodní, vzácné lucemburské víno z údolí Mosely (Rivaner, Elbling nebo Auxerois), běžně jsou k dostání vína ze všech vinařských regionů světa. Oblíbenými pokrmy jsou zajíc na černo, ardenská šunka, pstruh, štika.

Podle stránek Toulky Evropou

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
quentos

V Lichtenštejnsku paprikové řízky; Lucembursko se v jídle trochu více vyžívá, takže těch specialit mají hromady. Například:
- fazolová polévka
- kopřivová polévka
- vepřové v rosolu
- štika v zelené omáčce
- tzv. Verwurrelt Gedanken - speciální pečivo

To byl jen výběr, pro další lucemburské speciality viz zdroj (druhý ze dvou uvedených).

zdroj (v angl.): www.lodgingandmore.com/…

a viz níže

Zdroj: travel. mapsofworld. com/luxembourg/cuisine- of- luxembourg. html

0 Nominace Nahlásit

Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek