Avatar uživatele
Pokročilý

Lichtenštejnské a lucemburské speciality

Dobrý den,
prosím o radu, jaké jsou gastronomické speciality Lichtenštejnska a Lucemburska.
Díky

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

Já jsem našla tyto speciality:
1. Lichtenštejnsko
Národní gastronomie. Zdejší kuchyně je silně ovlivněna švýcarskou; německé někdy i francouzské názvy jídel: Bündnerfleisch (tenké plátky sušeného hovězího), různé druhy ryb (egli, felchen, forelle), Geschnetzltes Kalbfleisch (telecí plátky ve smetanové omáčce), Rösti (mačkané brambory).

Různé druhy místních a dovážených vín, mezi oblíbené aperitivy patří kir nebo blanc-cassisi (bílé víno s ostružinovým likérem), campari (hořký tonik), pastis (anýzovka).

2. Lucembursko
Národní gastronomie. Většina restaurací nabízí německou kuchyni, některá i mezinárodní, vzácné lucemburské víno z údolí Mosely (Rivaner, Elbling nebo Auxerois), běžně jsou k dostání vína ze všech vinařských regionů světa. Oblíbenými pokrmy jsou zajíc na černo, ardenská šunka, pstruh, štika.

Podle stránek Toulky Evropou

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Zlatý

V Lichtenštejnsku paprikové řízky; Lucembursko se v jídle trochu více vyžívá, takže těch specialit mají hromady. Například:
- fazolová polévka
- kopřivová polévka
- vepřové v rosolu
- štika v zelené omáčce
- tzv. Verwurrelt Gedanken - speciální pečivo

To byl jen výběr, pro další lucemburské speciality viz zdroj (druhý ze dvou uvedených).

zdroj (v angl.): www.lodgingandmore.com/…

a viz níže

Zdroj: travel. mapsofworld. com/luxembourg/cuisine- of- luxembourg. html

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý Drap 1299
Zlatý annas 1186
Zlatý hanulka11 985
Zlatý Kepler 784
Zlatý marci1 733
Zlatý iceT 564
Zlatý briketka10 493
Zlatý gecco 490
Zlatý quentos 466
Zlatý mosoj 413

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.