Sklizeň sena se nazývá senoseč. Druhá sklizeň sena resp. druhá fáze senoseče se nazývá otava. Příprava sena začíná posečením porostu (louky) ve správnou dobu, tu si zemědělci určují sami. V mírném pásu se seče na sena dvakrát ročně (léto a podzim), v tropech a subtropech jednou. K sečení se používá kosa nebo sekačka. Pokosená tráva zůstane v závislosti na počasí několik dní ležet na louce, aby se usušila. Během této doby jsou řádky několikrát obráceny. Používají se hrábě nebo obracečka. Následně je seno shrnuto (do kupek) a odvezeno do seníku, při skladování sena pod širým nebem je ze sena (nebo i ze slámy) vytvořen stoh.
Bývalo zvykem, že mládenci dívku, která šla poprvé v novém roce na
trávu, polévali vodou, prý aby nebyla lenivá.
Sena sečeného koncem května si hospodyně nesmírně vážili a dávaly je
dobytku jako lék. Kdo sekal trávu o Svatodušní svátky, tomu by vypadalo
tolik vlasů, kolik posekal stébel. Utrhl-li hospodář na svátek svatého
Jana Křtitele (24.6.) tři hrsti trávy ze sousedovy zahrady nebo louky a poté
vešel po kolena do vody a trávu hodil za sebe, přetáhl tím veškerý
užitek sousedova domu a hospodářství k sobě.
0
před 5553 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvek