Avatar uživatele
annas

Kdo a kdy stál u zrodu bramborových lupínků? Od kdy se vyrábějí u nás?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? kropitko, panenka, vagra, rynek878 před 4828 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
rynek878

Původ
Věří se, že první brambůrky vyrobil 24. srpna 1853 afroamerický kuchař George Crum v Moon's Lake House poblíž Saratoga Springs v New Yorku. Kuchař byl rozezlen zákazníkem (populární mýtus chybně označuje za tohoto zákazníka Cornelia Vanderbilta nebo Neila Vanderbilta[1]), který si objednal francouzské brambory a následně je nechal vrátit kuchaři s tím, že jsou plátky brambor moc silné. Crum nakrájel plátky brambor tak tenké, že nešly uvařit v rozpáleném oleji v kotlíku, proto jej usmažil. Ačkoliv Crum očekával kritiku, hosté byly velmi nadšeni z této pochutiny. Chipsy se poté staly pravidelným bodem na menu pod názvem „Saratoga Chips“.

Zdroj: http://cs.wiki­pedia.org/wiki/Bram­b%C5%AFrky

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
vagra

Kdy se začaly vyrábět u nás?
Snad neexistuje člověk, který by neznal značku Bohemia Chips, která je na českém trhu již od roku 1983. Známost této značky je dokonce na úrovni 90% české populace a spotřebitelé ji vnímají nejen jako značku tradiční, ale jako stabilně kvalitní, oblíbenou, s dobrým poměrem ceny a kvality.

Zdroj: http://webcache­.googleusercon­tent.com/sear­ch?q=cache:2Az­BWb4FD70J:rodi­na.dama.cz/cla­nek.php%3Fd%3D4­965+Kdy+se+ob­jevily+prvn%C3%A­D+bramborov%C3%A9+lu­p%C3%ADnky&cd=2&hl=­cs&ct=clnk&gl=cz&sou­rce=www.google­.cz

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
anonym

Viděla jsem na Čt2 asi před rokem jeden dokument o tradici prodeje hranolků v jedné belgické rodině,další „přivlastnění“ původu.Hlavně,že nám nikdo(snad)nebere náš bramborák!

Zdroj: http://www.roz­hlas.cz/radio­zurnal/zzz/_zpr­ava/600170

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
venkovan

Pro odpověď na tuto otázku bych si raději dojel do Peru, protože co tam indiáni s bramborami dělali není ještě dodnes přesně zdokumentováno. Že by někomu z nich někdy neupadl slabý plátek na rozpálený kámen, tál či na čem vařili se mi moc věřit nechce.
U nás – po generace se u nás dědí pochoutka – slabé plátky syrových brambor pečených na tálu kuchyňských kamen, následně litinové pánci apod. Dědí – je to ve smyslu, že někdo ze starších přijde a začne vypravovat co ho naučila prabába.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek