Avatar uživatele
annas

Je pravda,že se v minulých stoletích neprodávalo maso na váhu,ale „od oka“ bez rozlišení druhu,vše za stejnou cenu?

Od známé vím,že tento způsob existoval donedávna v bývalém SSSR.Řezník dostal půlku vepře a porcoval ho od hlavy.. Jak kdo přišel,tak dostal,nezále­želo,z které části zvířete maso pocházelo…Putovala s rodiči s cirkusem …

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? vagra, rynek878, takhlene, dědapetr před 4780 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
dědapetr

Podle knihy pro řezníky co mám vydaná v roce 1641 už rězníci měli krámy a návod na porcování jatečních zvířat k prodeji.Parřili tam vepři,krávy,ov­ce,kozy,kanci,di­vočina,králíci,za­jíci,vodní drůbež a další.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Drap

V naších krajích toto nebylo zvykem, ale v některých zemích se tak maso úprodává stále.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
vagra

O tom, jaké maso se ocitlo na stole, dlouho rozhodovali řezníci. Maso se neprodávalo na váhu, ale „od oka“. Na kusy a šroty, bochy, bochníky a polubochy. Bez ohledu na to, z jaké části zvířete bylo.
Za řezníky stáli páni konšelé, kteří se o prodej bez vážení zasazovali u krále. Není divu, při prodeji „od oka“ dostávali nejlepší kusy. Na ostatní zbyly většinou jen tuhé šlachotiny. Za stejnou cenu.
V Německu se maso prodávalo na váhu už ve 14. století. V Čechách tento prodej zavedli poprvé ve Vodňanech až v roce 1526 a jen pomalu se šířil do dalších královských měst. V Praze prosazoval malostranský rychtář prodej „od oka“ ještě v roce 1616.
Nakonec však bouřící se hospodyňky zvítězily a prodej masa „od oka“ skončil. Řezníci, jakkoli se jim to nelíbilo, si museli pořídit váhy. Od roku 1624 musely mít váhy městské znamení – cejch.
A postupně se maso při prodeji začalo rozlišovat i na druhy. Zaplať pánbu.

Zdroj: http://www.ces­katelevize.cz/po­rady/1095927644-kalendarium/207562235­300016/

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek