Avatar uživatele
Pokročilý

Je pravda, že když zmrazíme potravu, ztratí živiny? Nebo naopak když ji převaříme?

Odpovědi:

Avatar uživatele
Zlatý

Není ostrá hranice a ne pro všechny živiny stejně. Každá nepřiměřená teplota jejich množství snižuje, je to otázkou míry. Ale i když necháš potraviny jen tak ležet, tak se mění. Zkrátka za každé teploty se v potravinách mění něco jiného. Univerzální odpověď tedy neexistuje.


Avatar uživatele
Pokročilý

Asi záleží jak co. Nicméně například u zeleniny tomu tak je. Když se jakkoliv zpracuje, respektive změní prostředí.


Avatar uživatele
Stříbrný

V zelenině toho kromě kvalitní vlákniny moc nehledejte/nenajdete.
Půda je „vyprahlá“, dávno bez živin (podle odborníků). Přispívá k tomu i nevhodné hospodaření s půdou oproti minulosti/našim předkům. Pokud zeleninu/ovoce člověk rozumným způsobem nepřihnojí, vitamínů a minerálů má pramálo!
Větší šanci na přežití mají minerální látky. Vitamíny se varem částečně ztrácejí,
C zcela. Tam stačí i nevhodné užití kovového nože.

Uchovávání potravin mražením je dobrým způsobem, pokud dodržíme
nějaká „pravidla“, kterých bude v radách na internetu spousty.
Většinou se zelenina před mražením rychle, tepelně upraví.
Z toho vyplývá, že je téměř zbytečné se nad tím zamýšlet. :).

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý Drap 1325
Zlatý annas 1202
Zlatý hanulka11 985
Zlatý Kepler 812
Zlatý marci1 741
Zlatý iceT 568
Zlatý briketka10 493
Zlatý gecco 490
Zlatý quentos 472
Zlatý mosoj 413

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.