Avatar uživatele
Lukas27

Je pravda, že když zmrazíme potravu, ztratí živiny? Nebo naopak když ji převaříme?

Zajímavá 0 před 1435 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
Edison

Není ostrá hranice a ne pro všechny živiny stejně. Každá nepřiměřená teplota jejich množství snižuje, je to otázkou míry. Ale i když necháš potraviny jen tak ležet, tak se mění. Zkrátka za každé teploty se v potravinách mění něco jiného. Univerzální odpověď tedy neexistuje.

Upravil/a: Edison

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
anonym

Asi záleží jak co. Nicméně například u zeleniny tomu tak je. Když se jakkoliv zpracuje, respektive změní prostředí.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
da ny

V zelenině toho kromě kvalitní vlákniny moc nehledejte/ne­najdete.
Půda je „vyprahlá“, dávno bez živin (podle odborníků). Přispívá k tomu i nevhodné hospodaření s půdou oproti minulosti/našim předkům. Pokud zeleninu/ovoce člověk rozumným způsobem nepřihnojí, vitamínů a minerálů má pramálo!
Větší šanci na přežití mají minerální látky. Vitamíny se varem částečně ztrácejí,
C zcela. Tam stačí i nevhodné užití kovového nože.

Uchovávání potravin mražením je dobrým způsobem, pokud dodržíme
nějaká „pravidla“, kterých bude v radách na internetu spousty.
Většinou se zelenina před mražením rychle, tepelně upraví.
Z toho vyplývá, že je téměř zbytečné se nad tím zamýšlet. :).

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek