Avatar uživatele
Elile

Je niva s plísní taky karcinogenní?

Dočetla jsem se tady,že plísně jsou karcinogenní. Znamená tedy, že když jí člověk hodně plísňových sýrů, může dostat rakovinu? Jen z toho?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 4403 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
anonym

Pokud Niva není na pochodu a plísně nejsou obohaceny plísněmi škodlivými, tak ne. Nemohla by být uváděna totiž na trh jako nezávadná potravina.
Potravinářské plísně mají jiný charakter a nemají ani schopnost zahnízdit se v organizmu.
Kvůli konzumaci sýrů s plísní uvnitř ani na povrchu rakovinu dostat nemůžeš.
Kvůli nadměrné konzumaci uzenin je naopak pravděpodobné.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
hanulka11

ne, to jsou jiné plísně -
Doplňuji:
Jsou všechny plísně zdraví škodlivé?
Ne. Všechny plísně totiž nemají schopnost tvořit plísňové jedy. Některé plísně, které bývají označovány jako „kulturní plísně“ (například Penicillium camemberti), člověk dokonce využívá k výrobě potravin. To se týká například výroby plísňových sýrů, jako jsou Niva či Hermelín, a některých trvanlivých tvrdých salámů, které zrají pod plísňovým povrchem.

Další plísně se využívají ve farmaceutickém průmyslu. Ostatně, všem známý lék penicilin původně není také ničím jiným než produktem plísní

dál čti v odkazu
http://www.vis­cojis.cz/teen­s/index.php?op­tion=com_conten­t&view=article&id=75:70­&catid=92:plisn-a-mykotoxiny&Ite­mid=142

Upravil/a: hanulka11

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
terry

Sýry i některé saklámy mají plísně tzv. ušlechtilé. To je jiná kategorie, které nejsou karcinogenní.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
ratava

Jen pro doplnění předešlých odpovědí:

Plíseň- jednobuněčné organismy (houby), které mohou škodit, ale mohou být i užitečné. Využívají se ve farmaceutickém (antibiotika), chemickém (biochemie) a potravinářském průmyslu.
V potr. průmyslu se plíseň nejčastěji používá při výrobě sýrů, uzenin a vína. Při výrobě těchto potravin jsou však používány kulturní druhy plísní, které lidem neškodí. Ale i u těchto potravin si musíme všímat různých vzhledových a čichových změn.
Plísňové potraviny se nedoporučuje konzumovat v těhotenství. Údajně nemusí svědčit citlivějším jedincům a lidem, které trápí migréna (ale to je informace stylu „jedna paní povídala“…)… Ostatní se těchto výrobků nemusí obávat…
( a jen pro zajímavost- 100 gr sýru Niva obsahuje 19,8 gr bílkoviny, 553 gr vápníku, 0,43 gr vit B2 a 0,13 gr B6 (kromě jiného…). O karcinogenech nikde ani čárka, takže se nemusíte obávat… )

Zdroj: různé

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek