Většina snů jsou nelogické slátaniny různých zážitků, traumat, tužeb atd. Ale vzácně se vyskytnou sny s hlubším smyslem, na které by bylo těžké přijít i v bdělém stavu. Je toho mozek ve spánku schopen, nebo by mohlo jít spíš o vnuknutí?
| Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? orwell, OmylCZ před 4 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Myslím si, že ano. Ba dokonce často to je tak dle mých mnoha zkušeností, že s čím si kolikrát lámu hlavu a ne a ne problém vyřešit, hned po probuzení mám vše vyřešené a vím přesně co a jak.
| 0 Nominace Nahlásit |
Dokonce i složitější, protože podvědomí je mocnější a mnohem komplexnější než běžné vědomí/bdělost. Neslyšels nikdy, že mnozí vědci, objevitelé a filozofové vyřešili nějaký problém nebo přišli s nápadem ve snu anebo při odpočinkové činnosti (sprcha, koupel, procházka, nějaká činnost) ?
Viz „inkubace“ ( nebo iluminace, „aha zážitek“) v rámci tvořivosti a psychologie
Upravil/a: De Mayenne
| 0 Nominace Nahlásit |
Někdy a u někoho, jistě.
Jenže ne každý si sny pamatuje. A mohou postrádat logiku. I vnuknutí je
možné 😉
Mohlo by tě zajímat:
https://www.kodenigma.cz/blog/mozek-nikdy-nespi-vedci-odhaluji-proc-sny-opravuji-nase-emoce-i-pamet-2
https://www.stoplusjednicka.cz/sci-fi-nebo-veda-experimenty-ktere-propojuji-mozky-spacu
Horší jsou ty předvídavé sny…
| 0 Nominace Nahlásit |
Nevím, ale jednou jsem vymýšlela jednu věc, pořád jsem neměla ten správný jednoduchý nápad, až jednou přišel můj chlap po noční domů, já jsem se vzbudila a měla jsem v hlavě dokonalý a zrealizovatelný nápad, který jsem následující noc uskutečnila. Jako nevím, jestli se mi o tom zdálo nebo co, ale prostě mě nad ránem osvítilo.
| 0 Nominace Nahlásit |
Řekl bych, že ano, protože mozek je jako čert, který nikdy nespí (tedy ne úplně). Vycházím z vlastní zkušenosti. Byla doba (dávno minulá), kdy jsem měl na nočním stolku tužku s notesem a během noci jsem si občas udělal poznámku, co jak udělat nadcházející den v práci. Obvykle se jednalo o nějaký „elektrorébus“, na který jsem nemohl přijít, event. blbá závada, zdánlivě odporující zdravému rozumu, atp. Pokud bych si během noci neudělal stručnou poznámečku, ráno by zbyl pouze pocit, že jsem na to přišel, ale už bych si nepamatoval jak. Takže to byl takový spánek na jedno oko. Pak se říká netahej si práci domů… To se dá třeba u prací jako např. těžba dříví v lese, vyvážení žump, a pod.
| 0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvek| annas | 5282 | |
| Kepler | 2867 | |
| Drap | 2744 | |
| quentos | 1817 | |
| mosoj | 1594 | |
| led | 1402 | |
| marci1 | 1384 | |
| aliendrone | 1230 | |
| elkon | 1216 | |
| zjentek | 1186 |