Kelt

Jaký význam má spolujezdec v autě? Může nějak ovlivnit chování vozidla?

Vycházím z vlastní zkušenosti, kdy jsem jezdil občas se švagrem, který byl u policie, takže jsem mohl jezdit bez pásů,, což se mi nelíbilo. Prý spolujezdec brzdí, naklání se podle zatáčky a pod. Jezdili jsme v letech 1987 –2005. Hmotnost člověka je 10% hmotnosti auta, takže z fyzikálního hlediska mi to připadá divné. Je nějaké vysvětlení? Děkuji.

Zajímavá 0 před 11 dny Sledovat Nahlásit

Nejlepší odpověď
elkon

Při velikosti a váze auta, je nesmysl, aby spolujezdec (připoutaný) cokoli ovlivnil po stránce fyzikálních zákonů, na to stačí selský rozum.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Pepa25

To jsou nápady, vozit ve voze policajta (i když je to švagr)! To se pak člověk doví blbostí!

1. i policajti se musí připásat, když jezdí se švagry (podle sloučasného zákona mají výjimku „při plnění služebních povinností“ (viz https://www.e­pravo.cz/top/clan­ky/spravni-pravo-obecni-straznik-policista-myty-a-bezpecnostni-pasy-114997.html ) Podle Vyhlášky 100/1975 Sb (Pravidla silničního provozu před r. 1989) byl „příslušník“ skoro Pán Bůh, ale oficálně výjimku z poutání při jízdě se švagrem také neměl ..
  2. i pro policajty platí fyzika, tedy, že se poutají ne kvůli autu nebo jízdním vlastnostem, ale kvůli sobě, vlastnímu bezpečí.

0 Nominace Nahlásit

ChatGPT

Spolujezdec v autě plní řadu rolí; může například navigovat, ovládat některé funkce vozu, jako je rádio nebo klimatizace, a pomáhá řidiči držet pozornost na silnici. Také může zasahovat v případě, že řidič ztratí schopnost řízení, například kvůli nemoci nebo únavě.

Co se týká fyzikálního vlivu na chování vozu, je pravda, že hmotnost a pohyby spolujezdce mohou v některých situacích mírně ovlivnit jízdní vlastnosti auta, například při velmi rychlém zrychlování, prudkém brzdění či výrazném naklánění vozu v zatáčkách. Ale ve většině běžných jízdních situací by tento vliv měl být téměř neznatelný, protože je potřeba vzít v úvahu nejen procentuální poměr hmotnosti spolujezdce k celkové hmotnosti vozu, ale také faktory jako rozložení hmotnosti v autě, tuhost podvozku, charakteristiky řízení atd.

Co se nemění, je fakt, že je důležité používat bezpečnostní pásy při jízdě v autě, bez ohledu na to, zda jste řidič nebo spolujezdec. I když hmotnost člověka může být jen 10% hmotnosti auta, při nárazu může dojít k velmi silnému zrychlení, které může nezabezpečeného člověka vymrštit z vozu nebo ho těžce zranit. Bezpečnostní pásy jsou navrženy tak, aby tuto silu rozložily na nejodolnější části těla a omezily tak riziko zranění.

0 Nominace Nahlásit

filip2

Já nevím, čím myslíš, nebo jestli jenom trollíš. 🤓🙄

Ono je trošku rozdíl, jestli budeš mít Fiat 500, nebo Lincoln Town Car. Třeba. Potom je rozdíl, jestli spolujezdec je 45 kg náctiletá slečna, nebo 200 kg geront.

Ano, když pojedeš na Ukrajině a budeš mít „vhodný“ spolujezdec, nepotřebuješ řidičák, klidně můžeš i přejet vesničana, teda nesmíš jich přejet hodně, rozhodně nemůžeš přejet vesničana v každý vesnici, ale pokud máš „vhodný“ spolujezdec, co má s sebou „vhodnou“ obálku, všecko to vybaví $20.00 – $1,000.00 (to, když přejedeš vesničana). Teda před wojnou to tak bylo, jak je to teď, to fakt nevím. Ale jak tam ta wojna začala, nabízeli „uklízeči“ „úklid“ na Ukrajinu za Kč 150,000.00. Prostě: přestal tě bavit soused? Dělá randál? Blbě čumí? Stal se přítěží? Dáš příslušnou částku a soused bude zmizelej na Ukrajinu. Prostě, přijede černá dodávka, vyskočí tři chlapi, soused do ní je naložen, a než, vůbec, někdo zjistí, že je fuč, už je na ukrajinským území. Oni ví, kudy jet, a kdyby je na Ukrajině. Tehdy to bylo ještě relativně drahý, museli jet hodně velkej kus přes Ukrajinu, byla docela reálná šance, že je zastaví milice a chlap úplně bez dokumentů v autě, co v něm vůbec bejt nechce, není úplně laciná věc. Já nevím, ty jsi vážně divná osoba a o koule jsi přišel v sedmi, viď? Tak proč jsi toho švagra vozil, když ti vadilo jezdit bez pásů?

Taky záleží, jak se osoba v autě chová. Jestli klidně sedí, nebo těm sebou hází, třeba. Potom kde sedí. Taky je rozdíl, jestli je to Volha na listových pérech, nebo Lincoln na vzduchovým pérování. Logicky, že? 🙄🤪🤓🤦‍♀️

Jestli se nudíš, pleť gumáky. A jestli máš mindrák, neotravuj s ním! 🙄😒🖕

0 Nominace Nahlásit

zjentek

Nejčastěji jde o potřebu dostat se z bodu a do bodu b. Chování vozidla dotyčný/á ovlivní podle toho, jaký vliv uplatní na osobu, která vozidlo řídí. ☝

0 Nominace Nahlásit

Dochy

Ale jistě. Ne moc, ale vliv tam je. Náklony v autě podle mně moc smysl nemají, ale zatížení auta, i když celkové zatížení je jen v malých desítkách procent váhy vozu, je znát docela dost.

0 Nominace Nahlásit

Diskuze k otázce
plebs

Může hecovat ať mistr za volantem přídá nebo krotit jeho závodnické touhy při dlouhé noční jízdě když spolujezdec vedle chrápe to není pro řidiče povzbujující.

filip2

Pepa: Výjimku, samozřejmě, nemá, ale neznáš, že chlupatý chlupatého nechá??? Čím dál jsi od Prahy, tím více to platí. A u Uherských hranic platí, že pánbůh vysoko, vrchnost daleko…

Pepa25

Na jízdní vlastnosti vozidla má vliv spolujezdec jen na motocyklu nebo v postranním vozíku.

Dochy

@Pepa25 Spolujezdec v sajdkáře by měl podobný vliv jako v autě. Tedy sám jsem nikdy sajdku neměl, ale předpokládám, že jejím připojením se z motorky stává víceméně automobil, kde řízení náklonem už nepřichází v úvahu. Jen tedy spolujezdcova hmotnost (např. 100kg) na motorce s váhou řekněme 200kg se projeví trochu výrazněji než hmotnost toho samého spolujezdce v autě, které váží 1300kg.

Nový příspěvek