Avatar uživatele
Lukas27

Jaký je rozdíl mezi párkem a klobásou?

Zajímavá 0 před 1270 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Drap

Klobása bývá oproti párku z hrubších kousků masa, obsahuje zpravidla i větší podíl tuku a bývá oproti párkům více ochucena, často až pikantně.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Párek se vyrábí z jemně mletého masa, které se nabíjí do tenkého střívka (typicky 1 cm) a nemusí se vařit, jen se ohřívá. Klobása obsahuje i hrubší složky, mívá větší průřez a jako nedostatečně tepelně zpracovaný výrobek by se měl povařit.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Hufnágl

Rozdíl mezi párkem a klobáskou je velký.
Dílo na párky se několikrát semele na kaši, ale kdo má kutr, tak to jde snáz, jen se musí do díla přidat ledová tříšť. Podíl masa na výrobu párků bývá 10 % tučného a 90 % libového + koření a plní se do skopových střev nebo kolagenových o kalibru 17–19 mm.
Zatím co klobásky se dělají z výřezu 80/20, které se mele na velké šajbě (10–12) a proto má hrubší dílo. Plní se do vepřových střev kalibru 28–32 mm.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Rokio

Klobása zpravidla obsahuje větší množství masa než párek.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Hufnágl

Kepler
Klobásky, které projdou procesem uzení se nemusí povařit´, protože jsou dostatečně zpracované, ale po vyuzení se všechny klobásky mohou povařit ve vodě max. teplé 75–80 °C, ale tím ztrácí na trvanlivosti.

před 1270 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
cochee

Hufnágl – nejspíš máš pravdu, asi jsi od řemesla, přesto když občas ochutnám nepovařenou klobásu, ať už domácí nebo z profi výroby, narazím na „nelahodné“ částice – tuhé na skus nebo podobně, o kterých vím, že v uvařené klobásce jsou již poživatelné bez výhrad. Uzení považuji osobně za tepelnou úpravu, která výrobek s jistotou konzervuje, ale co se týče konzumace, je částečně nedostatečná.

před 1269 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek