Avatar uživatele
anonym

Jaký je rozdíl mezi nasycenou a nenasycenou mastnou kyselinou. Jak ovlivňují naše zdraví?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? Banshee před 4718 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Mastné kyseliny jsou nezbytnou součástí každé buňky našeho těla. Slouží nám jako zdroj energie i jako materiál pro tvorbu významných tkáňových působků (látek ovlivňujících tělesnou teplotu, zánětlivou reakci, srážlivost krve a další).

Naprostou většinu mastných kyselin si dokáže naše tělo vyrobit samo. Ty, které si vytvořit nedovede, musíme získávat v potravě.
Hlavním zdrojem mastných kyselin jsou rostlinné a živočišné tuky a oleje. Každý tuk a olej obsahuje jiné typy mastných kyselin.

Nenasycené:
Obecně jsou doporučovány rostlinné oleje. Olivový olej Vám pomůže při pravidelné konzumaci dokonce snížit riziko srdečně-cévního onemocnění.
Ani živočišné tuky ale není možné všeobecně zavrhnout. Rybí tuk z mořských ryb má účinky srovnatelné s olejem olivovým. Navíc obsahuje i důležitý vitamín D, který je nezbytný pro správnou tvorbu našich kostí.

Nasycené:
Nasycené mastné kyseliny obsažené ve vepřovém sádle a tučných masových pokrmech nás při pravidelné konzumaci vystavují zvýšenému riziku srdečně-cévních onemocnění. Náš jídelníček se bez těchto položek může dokonce zcela obejít (i když to nebývá většinou nezbytné).

Vhodné zastoupení tuků v naší stravě se pohybuje kolem 30 %. Hlavní podíl tuků v naší potravě by měly tvořit rostlinné oleje s vyšším obsahem nenasycených mastných kyselin a ryby.

Zdroj: http://webcache­.googleusercon­tent.com/sear­ch?q=cache:RRr6JrL6Gg8J:­www.ordinace.cz/cla­nek/mastne-kyseliny/+Nasy­cen%C3%A9+mas­tn%C3%A9+kyse­liny&cd=3&hl=c­s&ct=clnk&gl=cz&sou­rce=www.google­.cz

0 Nominace Nahlásit

Otázka nemá žádné další odpovědi.



Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek