Kelt

Jaký je nejlepší způsob zabezpečení?

Do učitého prostoru mohou vstoupit jen někteří. Obvykle se volí kód, který se vyťuká na klávesnici. To může být zneužito, stejně tak čip, karta. Otisk prstu nefunguje u stejné osoby. Hlas taky lze oklamat. Oko by mělo být univerzální, ale každá operace oka mění záznam. Oko, otisk prstu, vše může být zneužito. Je nějaký způsob zabezpečení, který nemůže být nikdy překonán? Děkuji.

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? OmylCZ před 8 dny Sledovat Nahlásit

Nejlepší odpověď
Pepa25

Vícefázové ověření (viz odkaz).

Jde o kombinaci

• co víte: znalost, kterou ví jen uživatel (heslo, PIN ..)
  • co máte: fyzický objekt ve vlastnictví uživatele, například bezpečnostní token
  • čím jste: biometrická charakteristika uživatele (otisk prstu, snímek oční duhovky, sítnice nebo obličeje, DNA…)

P.S. Co chcete říct tím „otisk prstu nefunguje u stejné osoby“? Vím, že rozpoznávání tváře nebo hlasu může udělat chybu, ale problém s otiskem nebo okem jsem viděl jen ve filmu 😉

Zdroj: https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/V%C3%ADcef%C3%A1zov­%C3%A9_ov%C4%9B%C5%99en%­C3%AD

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
ChatGPT

Neexistuje žádný způsob zabezpečení, který by byl 100% nepřekonatelný. Všechny technologie mohou být teoreticky překonány, ať už jsou založeny na biometrice, fyzických klíčích, kódech nebo jakýchkoliv jiných identifikačních prvcích.

Nejlepším způsobem zabezpečení je pravděpodobně kombinace více metod, které jsou správně implementovány a pravidelně aktualizovány. Může jít o kombinaci biometrického zabezpečení (například otisk prstu nebo skenování sítnice oka), přístupové karty a/nebo kódů.

Na druhé straně je při jakémkoliv zabezpečení důležité brát v úvahu nejen technologické aspekty, ale i lidské chování. Často jsou nejslabším článkem v bezpečí sami uživatelé, kteří mohou z nepozornosti nebo nevědomosti zabezpečení ohrozit.

Navíc, jakékoliv pokročilé zabezpečení může být zbytečné, pokud nejsou dostatečně zabezpečeny ostatní aspekty systému. Například pokud je fyzické prostředí, kde je systém umístěn, snadno přístupné, nebo pokud jsou údaje ukládány nebo přenášeny nezabezpečeným způsobem.

Z hlediska počítačové bezpečnosti je také důležité pravidelné aktualizace softwaru a hardware, včasné řešení bezpečnostních chyb a obecně správně nastavené bezpečnostní politiky a postupy.

0 Nominace Nahlásit

mates77

Ideální je tam vůbec nelézt.

0 Nominace Nahlásit

da ny

Samotný, žádný. Jen snad kombinace několika. 😉

0 Nominace Nahlásit

zjentek

A co virtuální peněženky? U Jiřikovského si ani stát neví rady, tak ty budou hádám dobře zabezpečené. (;

0 Nominace Nahlásit

Diskuze k otázce
da ny

@ Pepa 25
„P.S. Co chcete říct tím „otisk prstu nefunguje u stejné osoby“? Vím, že rozpoznávání tváře nebo hlasu může udělat chybu, ale problém s otiskem nebo okem jsem viděl jen ve filmu…“
JÁ V PRAXI.
z 10 prstů mi alarm a docházka, byla „ochotná“, vzít, pouze JEDINÝ PRST. Když jsem se řízla, měla ruku studenou (V ZIMĚ, PŘI PŘÍCHODU) vlhkou (rozmáčenou, po úklidu ordinace). často mi NEVZALA, ANI TEN JEDEN PRST.
Naštěstí, při příchodu (aby nespustil alarm a nepřijel někdo z bezpečnostní agentury), mohla jsem využít i 2. variantu – osobní kod.
Nebo jsem volala na agenturu sama, že je vše OK, pokus nebyli rychlejší a volali dříve.
I otisk prstu, byť jedinečný, může selhat (není sejmut).

Kelt

Pepa25: To s tím otiskem prstu mi řekla manželka, že jí to nesnímalo. Jinak v Bondovce byla použita falešná rohovka i otisk prstu. Otázka realizace dnes,film natočený po roce 1960. V dalším filmu použili vylouplou oční bulvu. A ve filmu Zelený led měl zabepečený přístup k trezoru, když se postavil a řekl své jméno. On ho přitom nahrál na obrazovku a pak to přehrál i s hlasem a otevřel trezor. Jistě film je film.

Pepa25

@Kelt Aha, ale že snímač nepustí oprávněnou osobu není bezpečnostní problém (zneužití), „pouze“ nepříjemnost pro tu osobu.
Jak jsem psal – filmy neřeším a většinu reálných situací stejně vyřeší těch víc prvků: když například někde zkopíruju něčí otisk, tak pořád nevím PIN. Samozřejmě, jak píše AI, na 100% odolné není nic (pokud se bavíme o sofistikovaně připravenému útoku hrubou silou – „uřezané prsty“ atd.)

Nový příspěvek
Zajímavé otázky v kategorii Auta a doprava