Avatar uživatele
Domaldo

Jaký je rozdíl mezi marmeládou a povidly?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? Michala11 před 1760 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
EKSOT123

Odpoveď byla označena jako užitečná

K odpovědi Dudu ještě přidávám pár spekulací:
1)Asi není podstatné, jestli se povidla dělají rozvařováním, nebo rozpékáním. Ale marmelády a džemy jsou uvařené za pár minut a zahuštění se dosáhne buď přirozeným obsahem pektinů (červ. rybíz, angrešt) nebo přidáním želírky. Také se přidává velké množství cukru, často až v poměru 1:1 s ovocem.
Povidla se vaří či pečou až desítky hodin a zahuštění se dosáhne odpařením vody. Cukr se nepřidává, nebo malinko. Takže povidla mají víc sušiny a míň se kazí.
2)Povidla lze dělat nejen ze švestek, ale třeba i z meruněk a v nouzi i hrušek, ale ta nejsou tak chutná. Jistě by se našly i další druhy ovoce použitelné na povidla.
3)Dřív, jak se dočítám a jak píše Kapitán, byla marmeláda homogenní hmota z ovocné šťávy nebo huspeniny, kdežto džem obsahoval kousky ovoce. Nověji, podle EU, se však marmelády vyrábějí pouze z citrusů.

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Domaldo Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
dudu

Pravá povidla jsou produktem výlučně na přírodní bázi. Neobsahují žádné přídavky, konzervanty a jiná činidla od cukru počínaje a případnými zahušťovadly konče.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Frontinus

Do povidel by se neměl přidávat cukr a ovoce se na povidla původně připravovalo výhradně rozpékáním. Tím se liší od marmelád a džemů, které se vaří a cukr se do nich běžně přidává.

S marmeládou je to zábavné v tom, že původně jde o portugalský výrobek výhradně z kdoulí, ale v normách EU musí být jako marmeláda označeno jen to, v čem je poměrně vysoký podíl citrusů (bylo možné požádat o výjimku, ale jako obvykle se na to ministerstvo zemědělství vybodlo). Jak v tom nejsou citrusy, je to jam (džem).

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
nyjono

Nikde nejsou vidět povidla jiná, než švestková. Na rozdíl od marmelády nebo džemu.
Tak asi v tom.
A možná by bylo dobré napsat otázku celou hned, aby se vědělo, co se chce bez rozklikávání..

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
hapiky

povidlách tři díry v zadku!

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Michálek1245

Prakticky žádný. Jako znalec by asi nějakou tu drobnost našel, povidla jsou hustší a tak dále. Ale pro mě je to jedno a to samé. Prostě je to z ovoce a to nemám rád. Fakt, nechutnají mi tyhle věci. Maximálně tak sirupy, ale teda na ty domácí taky většinou moc nemám. Kupuji si sirupy do míchaných nápojů na https://www.gas­troklub.cz/si­rupy--likery--prisady-pro-barmany/ a s tím jsem teda maximálně spokojený. Ale jenom do míchaček. :D :D

Nový příspěvek