Já naposledy chodil v 19 letech a nikoho nenapadlo mně nabízet alkohol. Nebo jsem to odmítl. Potom jsem už nechodil, protože mně bylo řečeno, že už bych měl pomlázkovat ženy mého věku, tak jsem se na to vykašlal.
| Zajímavá 0 před 4 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Asi, od 20. století, je to vůči koledníkům, projev pohostinnosti, případně „poděkování“ (sousedům, známým, příbuzným. Podobně, jako řízky nebo sladké pečivo. Nepatří to k původním, českým tradicím, je to novější záležitost. Kdo nechce, nepije!
| 0 Nominace Nahlásit |
Je to zvyk či tradice v některých regionech, obzvláště na venkově. Alkohol je zde často něco jako „odměna“ pro pomlázkaře. Taková tradice se však mnohdy liší místo od místa a dokonce od rodiny k rodině. V některých místech platí, že alkohol dostanou pouze dospělí muži, zatímco mladíci dostávají sladkosti, vejce nebo peníze.
Jedná se také o rituál s určitým symbolickým významem – ve starších dobách se tím například muži „soutěžili“ o přízeň žen, když je pomlázkovávali.
Pokud se rozhodneš do toho jít, je důležité respektovat své okolí a nebýt příliš dotěrný nebo hrubý. Také je důležité respektovat preference jednotlivých lidí – někomu může alkohol dát, zatímco jiný může preferovat jiný druh odměny. Pokud někdo nabídku alkoholu odmítne, mělo by to být respektováno.
|
0
před 4 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Občan uvažuje dle nejlepšího svého vědomí a svědomí. S oblibou pak logicky porušuje zákony své země (se podívej jak jsou v ČRdeli nastaveny), kde naopak má pro obecné blaho fungovat nejlépe správně dle nějakých zase úplně hypotetických vědomí a svědomí, které ti jako by má vštípit právě zákon. 🤷♂️🤷♂️🤷♂️
Je to složité, snad stačí to nějak takto a veselý šmígrust, Jiřík! 😉
|
0
před 4 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvek| annas | 5913 | |
| Drap | 4795 | |
| led | 3065 | |
| Kepler | 2837 | |
| marci1 | 2257 | |