Avatar uživatele
hanny 2

Jakou vodou (vývarem) se má podlévat maso při vaření nebo pečení? Horkou nebo studenou? A proč?

Já podlévám teda horkou,ale profesionální kuchaři říkají studenou.
A jak to děláte vy?

Včera jsem dělala kančí guláš a přečetla si to tady - viz komentáře k receptu dole -
http://www.toprecepty.cz/…
Ale když podlévám pivem nebo vínem,tak to samozřejmě neohřívám!

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 6Pro koho je otázka zajímavá? annas, anonym, iceT, johana 56, anonym, wendyX před 2033 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Také podlévám horkou tekutinou. V různých receptech, které jsem kdysi sbírala, je uvedené, že chuť pečeného masa tvoří zahřáté bílkoviny na povrchu masa.. Ochlazením by změnily chuť.

Takže k podlévání přírodní šťávy má být tekutina horká a k podlévání zahuštěné šťávy studená.

Moje sousedka je profesionálnoí kuchařka, prý velmi dobrá, podléhá horkým vývarem. Jak to dělaj jiní, nevím.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
iceT

Při vaření maso nepodlívám, v hrnci mám vody dost, ale pokud se vyvaří, tak podlívám horkou, aby se polívka nezkalila. Při pečení je mi jedno, jakou vodou podleju.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
gecco

Vždycky musíš dát syrové maso do studené vody, ale pokud jen vodu
/vývar doplňuješ, pak pokud možno té teploty, kterou má (tzn. do vroucí dušené směsi nelej studenou vodu)...
Ani profesionální kuchaři to nedělají jinak (ledaže by potřebovali pokrm vychladit)...
;-)

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Jakou mám po ruce, ale převážně horkou.
=============================

Jugare, vlažná voda má teplotu lidského těla, tedy +- 37°C

Upravil/a: anonym

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

podlévat vychladlým vývarem.

gecco, jak to myslíš vkládat syrové maso do studené vody? to jen v případě, že z něj chci vytáhnout vše pro vývar. jinak se maso před dušením opeče, aby se zatáhlo, na výpeku se eventuálně orestuje základ a pak se vloží opečené maso (důvod je jasný, šťavnatost masa).

jinak znám borce co používají k vepřovému masu hovězí vývar, nebo dokonce drůbeží :-D

Upravil/a: anonym

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Podlévám vlažnou!!!
Když dělámj guláš pro 30 lidí venku v přírodě,podlévám z kanystru vodou,která má okolní teplotu a nikdy jsem neměl problém.

0 Nominace Nahlásit

Diskuze k otázce
Avatar uživatele
hanny 2

boreczech - a můžeš vysvětlit,prosím,proč? Jsi profes.kuchař? Děkuji.

před 2033 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
ptáč

možná že kvůli hnědé pěně, která se vytváří ve vývaru a musí se lžičkou odstraňovat, aby se nezakalil? Třeba sem ještě hodí hlášku proč...

před 2031 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek