Avatar uživatele
Akzeret

Jakou filtrační konvici vybrat?

Přemýšlím nad koupí filtrační konvice (dále jen FK), ale přestože jsem nad tím strávila už slušnou dobu, stále nemám jasno, kterou. A jestli vůbec nějakou.
Mám k vám tedy pár otázek :)

  1. Láká mě, že filtr vodu zbaví všech škodlivin a voda (a vše z ní) chutná lépe. Na druhou stranu ve vodě nezůstane ani to „dobré“, ale dočetla jsem se, že existují i filtry, které umí vodu obohatit např. o hořčík. Jak moc je podle vás závažné, že filtr zachytí všechno? Stačí zakoupit filtry, které „to dobré uměle doplní“?
  2. Když si FK koupím, zaplatím za ní v průměru 500 korun, ale to je jenom jednorázová částka. Vzhledem k tomu, že jeden filtr vydrží cca 1 měsíc, znamenalo by to ročně nějakých 1500,–. Má další otázka tedy zní: Přestože dám ročně do filtrů nějaké peníze, vyplatí se FK koupit? Teď mám na mysli, jestli se za tu cenu vyplatí nečistit několikrát do roka rychlovarnou konvici od vodního kamene nebo pít čaj bez „povlaku na hladině“? Jednoduše: stojí to za ty peníze?
  3. Již zmíněné filtry, které dodávají do vody hořčík, jdou koupit do všech FK? Pokud ne, do kterých jdou?
  4. Na internetu jsem se dočetla, že má plno lidí FK Brita a jsou s ní spokojení. Máte s ní zkušenosti?
  5. Máte doma nějakou FK? Jste s ní spokojeni?

Vím, že na otázky neexistuje jednoznačná odpověď, ale prosím alespoň o vaše názory a nejlépe zkušenosti. Moc děkuju :)

Ještě doplním, že vodu z kohoutku máme chuťově celkem dobrou, ale po převaření v hrnci je na ní světlý povlak (vodní kámen?). Po zalití čaje taktéž. To je právě to, co mě donutilo se o FK zajímat.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? Agneta před 3502 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
da ny

Neznám filtr, který by zbavil vodu „škodlivin“ – pouze varem (v jakékoliv nádobě) ;)
Filtr nesporně zachytí různé částice, minerály (bohužel). Nevím, jaký máte zdroj vody: studánka, vodovod, jak je upravená …?
Aby to nedopadlo jako s mnohými minerálními prameny z kraje, kde žiji. Kvalita „minerálky“ se vždy poznala dle usazenin/kalu na dně skleněné láhve. Zejména kvůli zahraničním odběratelům se tak poctivě několikanásobně filtrují, že v nich nic moc není a pokud, tak se tam tyto prvky (Mg) vrací uměle zpět :( Všechny jsou neperlivé nebo se často sytí uměle :(
Nepodléhám módním hitům, konvici nemám. Pořizovat nehodlám, považuj to za zbytečné 🙂
Rozhodně Vám její pořízení neublíží. Pomůžete výrobci k vyššímu zisku :)
Doplňuji:
V Chorvatsku a na jednom z řeckých otrovů jsem se setkala s tzv. „mastnou“ vodou.
Byli jsme ujištěni, že není závadná, ba naopak.
My máme štěstí, máme velmi chutnou vodu a není ani tvrdá.
http://www.vak-hod.cz/vak/?pa­ge_id=265

Upravil/a: da ny

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?mosoj Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
anonym

Mám zkušenost konkrétně s konvicí (a filtry Brita) – a „voda chutná lépe“ nemohu tvrdit.
😉
To, že se ve vodě varem vysráží do té doby rozpuštěné soli je normální – a osobně mi to nijak nevadí.
A proto ani doma žádnou konvici nemám…

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Agneta

Někdo nepodléhá „módním trendům“, to je sice dobře, ale kdo nakupuje v biokšeftu, ten příjde nejen s filtrací vody do styku. Máte-li v domě olověné trubky (na pitnou vodu), tak se FK doporučuje, dále pro vodu ze studní (někde na chalupě), ale především asi tam, kde se chlóruje. Britu mohu doporučit, má k té filtraci ještě stříbrnojodidový katalyzátor na dezinfekci(us­mrcování mikroorganismů). Co se hořčíku týká, tak toho je všude a ve všem tak málo, že i kdybys pila jen Magnézii, tak je to moc málo, ten musíš brát jinak. A chuťově dobrá voda není žádný dobrý zdravotní parametr. Když se nezajímáš o zdraví a zdravé potraviny(bio, vitamíny, železo, cholesterol, nasycené a nenasycené kyseliny, atd.), ale jde ti jen o chuť…tak …potěš koště :DDD

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Hlada

To, že v hrnci zůstane po převaření světlý povlak je úplně normální. Nejsou to žádné škodliviny, je to vodní kámen, což jsou zjednodušeně sloučeniny vápníku a hořčíku. Tvrdá voda může škodit armaturám, nikoli lidskému zdraví. Je naprostá zhovadilost minerály z vody uměle odstraňovat a pak je zase uměle do vody přidávat. Jestli nemáte potvrzení z vodárny, že vám z kohoutku teče závadná voda, tak vězte, že žádné skodliviny, které by bylo potřeba odstraňovat, neobsahuje a žádný filtr nepotřebujete. Najděte si objektivní testy.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
marci1

Kdysi jsem ji doma měla ( dostala jsem ji darem ). Chuť se mi nezdála o mnoho lepší než z vodovodu a pak jsem se i dočetla to, co uvádíš v bodě 1) že filtr zlikviduje i to dobré, co ve vodě je. Takže ji již nemám.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Dochy

Já filtrační konvici používám na vodu na čaj. Vodu běžně piju z kohoutku, ale cucky v čaji mně přeci jen poněkud rozčilují (voda z mého rodiště takové věci nedělala, nejsem na to zvyklý). A jen doufám, že ten filtr tam nepřidává víc skrytého bordelu než odstraňuje.
A to ta moje nynější voda ještě není nejhorší. Pokud jsem si z vody v HK udělal do hrnku čaj a zapomněl jej přes noc, tak ráno lžička cinkla o hladinu.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
mimamocz

Příspěvek smazán administrátorem.

Avatar uživatele
Honzyn14

Já jsem si koupil kamarádem doporučovanou konvici s podporou technologie Maxtra Plus, což mi zaručuje kompatibilitu se spousty druhy filtrů od různých výrobců 🙂 Osobně používám nejradši tyto: https://www.pe­nepex.cz/filter-logic-fl-402e-extra-za-maxtra-plus-filtr-6-ks/ , ale každý si asi najde to svoje 😉

před 1215 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
KarolínaNovo

Já si myslím, že je skoro jedno, jakou filtrační konvici si koupíte. Všechny plní svůj účel. My máme tuto konvici https://www.ex­pert.cz/xavax-barrier-eco-filtracni-konvice-na-vodu-zluta/ a nemáme s ní problém. Filtr v ní vydrží ± měsíc, ale záleží, jak moc ji budete používat. Já z ní leju vodu do rychlovarné konvice, protože se v ní pak netvoří vodní kámen.

před 1788 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
da ny

Agneto
vodu máme nejen chutnou, ale hlavně velmi kvalitní, což jsem bohužel neuvedla.
Dovoluji si podotknout, že mezi výrobky BIO je nejvíce závadných produktů,! Pokud nejsou zakoupeny u poctivého farmáře. jestlipak víš, že např. hnědý cukr vůbec není to co býval a měl by být? Často je to bílý cukr, který je dobarven… :(
Uvědomte si, že zdraví a BIO je především byznys :(

před 3502 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Agneta

da ny >>> umím si představit, z jakých obchodů ty podvody jsou, ale pravý třtinový cukr si můžeš jednoduše koupit v DM, zrovna tak výbornou sůl(mořskou, doporučuji). V zemi tunelářů je bio samozřejmě byznys(když můžou bez práce dostat pětinásobek) to ti věřím:D

před 3502 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
da ny

Je to smutné, za mého dětství a mládí bylo bio téměř vše, než se JZD začala v soutěžích předhánět o výnosy a někde se použila nevhodná chemie. Normy byly přísné…
Nyní je v obchodech s potravinami spousta „odpadu a humusu“ :(.
Já nesladím, třtinový cukr používám zřídka. Dcera sladívala hnědým – nerafinovaným řepným cukrem. Nyní použává/me spíše med od dobrého včelaře.
Při pečení sladkostí „hřešíme“ – to používám i cukr bílý.
Starší dcera používá ve své domácnosti třtinový a med :).

před 3502 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Agneta

Já cukr taky neznám, dnes je všechno sladké a to až moc. Takže musím často „prodlužovat“(ře­dit). U nápojů a jogurtů to jde, ale u pudinků ne, a tak si puding vařím a cukr „dávkuji“ dle potřeby. Kakaové nápoje se dají dobře ředit kakaem(v mixéru) dvě lžičky kakaa a jednu lžičku nequiku na 0,3 až 0,5l mléka – člověk se jen stále musí toho jejich cukru zbavovat, a ten kdo to konzumuje bude jen nemocný a obézní. Je to vlastně stálý boj nás zákazníků proti nim – potr. byznysu.

před 3502 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek