Jakého věku se lidé dožívali v pravěku a středověku?
Našel jsem informace o průměrném věku, který je ale ovlivněn úmtností novorozeňat, prvorodiček, válkami, epidemiemi atd. Jakého průměrného věku se ale dožívali lidé, kteří toto vše přežili?
Doplňuji:
Ano, také jsem našel informaci, že v pravěku a ranném středověku byl průměrný věk 25 let. Údajně je ale tento údaj ovlivněn právě vysokou úmrtností dětí, žen ve věku kolem dvaceti let, kdy rodily atd. Pokud ženy přežily období mezi 20 a 30 lety údajně se dožívaly vyššího věku než muži. Ovšem údaj o tom vyšším věku již chybí.
Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.
- Zajímavá: Označit otázku jako zajímavou 4Pro koho je otázka zajímavá? iceT, VampGirl, Damiana, Illines
- Sledovat
- Nahlásit
- Upravil/a
- Před 2543 dny
Diskuze: napište první příspěvek
Sdílet:
Nejlepší odpověď

Přesně nevím, ale kdysi dávno ve škole jsme si říkali, že v pravěku to nebylo více než 25 let. Třicetiletí prý byli považováni za úplné staříky. Ve středověku to už asi bylo o něco víc..
Otázka nemá žádné další odpovědi.
Zajímavé otázky v kategorii Kultura a společnost
- Jaký je rekord na osobu v počtu úniků z vězení? (1 odpověď)
- Čeho si nejvíce vážíte na svém životě? (12 odpovědí)
- Kdybyste se rozhodli sami za sebe učinit právě teď, dnes, nějaký vzkaz budoucím generacím, co by to bylo? (8 odpovědí)
- Ve které vývojové fázi člověka zmizela kost z penisu? (7 odpovědí)
- Byl 5/10 1842 slavný den, když plzeňský sládek uvařil první várku piva, které brzy dobylo svět jako Pilsner Urquell? (4 odpovědi)
- Jak zjistit rodokmen? (4 odpovědi)
- Jak vyhledat on-line své předky v archivu? (2 odpovědi)
- Kdo anebo co byl koudelník? (3 odpovědi)
- Které je nejlidnatější město na světě? (6 odpovědí)
- Z čeho se vyrábí a jak vznikla krupice? (3 odpovědi)
- Jaký je původ a význam úsloví? Co všechno víme o Mohamedovi? (5 odpovědí)
- Jestlipak víte,kdo to byl "šmejdíř" a čím se živil? (3 odpovědi)
- Proč zvony odlétají do Říma.Kdy se vrátí? (3 odpovědi)
- kdy byly zrušeny povinné pracovní soboty (2 odpovědi)
- Co je to Prokrustovo lože? (2 odpovědi)
- Kdy byla například osmdesátá léta?? (6 odpovědí)
- Může mi někdo vysvětlit, proč dříve nosili doktoři masku ve tvaru ptáka? (6 odpovědí)
- Jaký je asi původ pivního rituálu a v které době vznikl? (5 odpovědí)
- Kdy má svátek jméno Kristina? (4 odpovědi)
- kde v současnosti žijí potomci keltů? (7 odpovědí)
- Odkud se vzalo rčení "Vidět Neapol a zemřít?" (3 odpovědi)
- Odkud a kdy k nám přišli Cikáni? Jaká je historie jejich původu? (5 odpovědí)
- Kde poprvé zazněla česká hymna, kdo ji napsal a kdo složil hudbu? (3 odpovědi)
- Čemu se říká orwellovská utopie? Můžete několika vlastními slovy popsat a neodkazujte mě na dlouhé články na na netu. (6 odpovědí)
- Jak vzniklo úsloví slepá spravedlnost a existovala žena, která ji nyní symbolizuje? (5 odpovědí)