Avatar uživatele
Kepler

Jaké nejsilnější víno, co do procenta alkoholu, jste pili?

Za mně Tawny Port s 19% alkoholu, jednalo se však o fortifikované víno (portské) s přídavkem vinného destilátu. Po celé sedmičce celkem příjemná vrtulka. Oslavil jsem tak odchod do důchodu. A co takhle pivo?

https://www.freepik.com/…

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? NoFear před 12 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
NoFear

21 % - nějaký vinný likér, taky nějaký Port. Čistě víno (nikoli likér), tak myslím, že mělo 17 %.
Pivo jsem s vysokým obsahem neměl. MYslím, že nejvíc co mělo tak 6 %. A vlastně nevím, jak to u těch piv je. MYslel jsem, že když to má nad 20 % alkoholu, tak už to není pivo (a v Česku se prodávají obvykle jen max do 5,5 nebo 6 %). A třeba tady jsou piva a mají i nad 20 % a řekl bych, že to jsou normální piva, ne? https://www.pivnici.cz/…
A známý říkal, že měl PIVO s obsahem alkoholu kolem 40 % (myslím, že říkal 42 %). A kdesi dokonce psal, že nejsilnější pivo na světě má přes 60 %. Já myslel, že to může být jen do těch 20 procent. Tak to fakt nechápu.

Upravil/a: NoFear

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
aliendrone

Tak to nwm, vyhlastal jsem v průběhu života hektolitry a někdy ani nevěděl ČEHO. (A nedělej, že to neznáš!) ;) :D :D
Poslední dobou mám poměrně často "mlsnou" na fortifikovaná vínečka. Malaga, Porto, však víš. Vlastně nepohrdnu ani sklenkou Sherry coby aperitivem. Nějak se mi mění chutě, nebudeš věřit, ale začal jsem lemtat i Bellini (hlavně Royal, ale neofrňuji ani klasikem) apod. věci, které ješte tak před 5-10 lety u mě byly vedeny jako "holčičí srajdy". ;) :)

0 Nominace Nahlásit

Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Kepler

NoFear: lidi si často pletou stupňovitost piva s procenty, protože se tak dříve bez uzardění v % udávala stupňovitost. Například desítka má kolem 4% alkoholu. Ve skutečnosti jde o obsah všech extraktivních látek v mladině.

Avatar uživatele
NoFear

Jo to vím, jak je to se stupni k poměru procent. 12° je zase asi do těch 5 %. Ale ten známý to myslel fakt v procentech.
A tady je to myslím taky tak (i s těmi stupni je to tam napsáno) https://pivo.cz/…

Avatar uživatele
Kepler

Ještě to víno: maximální hranice prokvasitelnosti vinného moštu za použití speciálních kutur kvasinek je asi tak 15% alkoholu, někdy malinko více. Pak alkohol kvasinky deaktivuje.

Avatar uživatele
NoFear

Tak to nevím, co jsem to pil s těmi 17 %, ale likér to nebyl, ale nějaké víno to být mělo. A chutnalo mi skoro stejně jako normání víno, které má 13 - 14 %.

Nový příspěvek
Zajímavé otázky v kategorii Jídlo a vaření