Až přijde jaro, tak mám v úmyslu u nás na zahradě pro maličkou zasýt ředkve. Slyšela jsem, že jsou skvělé pro svůj obsah vitamínu C a jako léčba nebo prevence nachlazení. Budu jí z toho dělat s mrkví salátky. Nevíte, jaká odrůda ředkví je nejtrvanlivější? Aby mi vydržely ve sklepě v písku celou zimu…
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 0 před 5170 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Pták Loskuták radí: Odrůdy ředkví
Obecně nejznámější jsou díky nabídce obchodů podlouhlé bílé ředkve
(tzv. japonské, odrůdy typu DAIKON). Česká odrůda tohoto typu JAPANA je
dlouhá, válcovitá, dorůstá až do 40 cm. Dá se velmi dobře skladovat po
celou zimu. Nehoubovatí, jemná dužnina má lahodnou chuť a je šťavnatá.
O něco kratší, ale opravdu lahodná je ředkev JAROLA F1, bílá
s nazelenalým krčkem. Je určená k okamžitému konzumu, nepotřebuje
speciální úpravu. Dá se pěstovat celoročně, již od jara, nevybíhá.
Černá ředkev
Zvláštní postavení má černá ředkev. Je to typická zimní ředkev,
určená ke skladování. Bulvy odrůdy KULATÁ ČERNÁ jsou kulovité, široké
5–9 cm. Název nese po lehce korkovitém temném povrchu. Ten však ukrývá
bílou kompaktní dužninu, která je po rozříznutí až hvězdicovitě
mramorovaná. Má výraznou chuť. Používá se jako zelenina: strouhaná do
salátů, na lisování šťávy, ale také jako spolehlivý léčivý
prostředek proti kašli.
Novinky, zajímavosti
Novinkou je velká kulatá ředkev PANTER. Má bulvy velké 6–10 cm s jemným
kořenem. Povrch je černý, dužnina bílá, mramorovaná. Výborně se
skladuje, vysévá se od poloviny července. Další novinka nastupujícího
roku je podzimní asijská ředkev RED MEAT s bílým okrajem a
nepřehlédnutelně rubínově vybarveným středem. Jemná dužnina má
výraznou, ale lahodnou chuť. Výborně se hodí i jako obloha.
Zpracování ředkví
Šťáva černých, případně i dalších ředkví, se nechává v chladnu
ustát, ztrácí pak prvotní palčivou chuť (při teplotě 2–8 °C, cca
12 hod.). Pomůže také zakápnutí citronem. Používá se nejen na kašel a
nachlazení, ale také při žlučníkových a žaludečních onemocněních.
Ideální je v syrovém stavu, dá se i tepelně upravovat, získává pak
specifickou chuť. Nejjednodušší příprava – nastrouhat a posolit nebo
pokapat citronem. Dále do salátů společně s mrkví, jablkem, zelím,
přidává se do oblíbené tvarohové pomazánky. Z ředkve se také
připravuje polévka, smaženky nebo se dusí (zkuste například s rajčaty,
kmínem, hotové posypte sýrem a vejcem natvrdo, případně přidejte kysanou
smetanu).
Další informace na:
Zdroj: http://loskutak.nova.cz/clanek/uzitkova/redkve.html
0 Nominace Nahlásit |
Pokud vím,tak je to černá ředkev a má i nejvíce pozitivních účinků.
0
před 5170 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvek