Avatar uživatele
Kroupič

Jak vypočítat Food Cost a co vyjadřuje?

Hledal jsem si o tom různé články, ale v těch, co jsem našel to bylo až moc odborně vysvětlé :/ Poradí mi někdo zkušený? :)

Zajímavá 0 před 3642 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
Emefej

Existují 3 základní metody výpočtu, jednoduše je to vysvětleno ve zdroji.

Zdroj: http://www.wi­kihow.com/Cal­culate-Food-Cost

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
arygnoc

>food cost< vyjadruje vstupné náklady surovín na prípravu ponúkaných jedál (v reštaurácii).

náklady na pracovnú silu sa nazývajú >labor cost<, iné náklady >operational cost< (energie, čistiace prostriedky, nájom, …).

neviem, prečo nepoužívate českú terminológiu.

matematika je jednoduchá, to vám vysvetlí každá účtovníčka.

všeiobecne platí, že predajná cena sa rovná zhruba vstupy*2,3 – 3, (to je tak rozumný zisk a na prežitie, samozrejme, záleží od nájmu a iných operačných nákladov; to sú korektné ceny), zlodeji alebo značkové reštaurácie majú tieto koeficienty omnoho vyššie (i v ráde desiatok).

sú to základné údaje pre kalkulácie.

termín je iba módny, stačí proste používať kalkulácia cien (náklady ⇒ výstupná cena).

pri kalkulácii je potrebné počítať i so sezónnou zmenou cien vstupných surovín a nákladov (v lete utratíte menej za kúrenie a svetlo a pod.).

před 3642 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek
Zajímavé otázky v kategorii Jídlo a vaření