Avatar uživatele
štamgast

Jak to, že žaludek nestráví sám sebe?

Napadlo mě to pro to, že přece žaludeční šťávy „rozežerou“ maso, tak proč „nesežerou“ žaludek?
Doplňuji:
No někde jsem slyšel, že na vnitřní straně žaludku je sliz, který tomu brání. Nevím, jestli je to pravda.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? hanka R+, zbynekplzen, Damiana před 4383 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
RyuzakiKate

Tělo žaludku je tvořeno z třívrstevné hladké svaloviny a uvnitř je sliznice, která ho vlastně chrání před samonatrávením :)
Ovšem někdy se může narušit působením HCl (kys. chlorovodíkové – důležitá součást žaludeční šťávy) na stěnu žaludku a to nám způsobuje žaludeční vředy…
Doplňuji:
Jo, ten mucin jsem opomněla, pardon :) ten máme mimochodem i v ústech, díky němu nám pak jídlo lépe klouzá do krku, protože se obalí touto hlenovitou látkou.

Upravil/a: RyuzakiKate

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
mosoj

Sliznici žaludku ( a nejenom tuto sliznici) chrání mucin.

http://cs.wiki­pedia.org/wiki/Mu­cin

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Ozzy21

Protože je to dokonalá příroda je to otázka jako proč protiatomový kryt nezničí atomová bomba..

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
www

Složení žaludeční stěny je k tomu přizpůsobeno. Odolává do jisté míry kyselinám.
Více net.
Ano. I ten sliz vylučuje stěna a je její součástí.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
pizlicka

ozzy21 tva odpoved je dokonala.z pod­vedomi mi to prirovnani ne a ne jít.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek