Avatar uživatele
Kroupič

Jak se udělají do sýru (např. Ementál) díry?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? MonkeyKing před 3789 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Pájo

Díry vytvoří CO2…

"Pravý švýcarský ementál je kolo o hmotnosti od 60 do 130 kg s průměrem až 1 metr. Kůra vyzrálého sýra je světle žlutá, hladká a čistá. Na řezu upoutají oka dosahující velikosti vlašského ořechu. Tyto dutiny vznikají při zrání sýra pomocí mléčné bakterie Propionibacterium freudenreichii, ve které kyselina mléčná se přemění na oxid uhličitý

3 CH3CH(OH)COOH → 2 CH3CH2COOH + CH3COOH + H2O + CO2

a vytvoří dutiny. Dále tyto dutiny obsahují 1% pachových látek. Mladý ementál se prodává po 4 až 6 měsících zrání, vyzrálý po minimálně 8 až 12 měsících"

http://cs.wiki­pedia.org/wiki/E­ment%C3%A1l

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
anonym

Třeba u Ementálu je to zrajícím procesem. Existují ale i sýry s oky, kde jde skutečně o umělý proces, při němž oka vznikají navrtáváním téměř zralé sýroviny za použití nerezových trubiček. Takto se vyráběl „sýr s oky“ v Sýrárně Zašová.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
HonzikPernik

Dírkovačem.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
www

Prostuduj Nápovědu!
Tato otázka zde rozhodně není poprvé.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
LauraMasova

Dírky

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Krakis

…kulometem…

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek