Jak opravit starší (cca 20 let) kohoutkovou nástěnnou baterii?
Máme v koupelně starší typ kohoutkové nástěnné baterie s otočným výtokovým ramínkem průměr 18 mm. V otočném uložení se zničilo těsnění a kape. Mám nové těsnění, ale nemohu vytáhnout otočné výtokové ramínko z uložení. Matici jsem povolil a vysunul, ale ramínko v tělese baterie za něco záhadně drží, přičemž se ale volně točí. Bojím se, abych ramínko neulomil, tak raději nepoužívám nepřiměřenou sílu. Jinak baterie funguje výborně a nerad bych ji kvůli těsnění měnil. Nějaký návod na opravu na internetu nemohu najít. Díky za radu, Pavel
Ještě jednou díky za rady, už se to podařilo opravit. Pomohl ocet, který jsem injekční stříkačkou dodával do místa spojení tělesa baterie a ramínka. Neustálými výkyvmi spojených s taháním nahoru (ještě větší silou, ale jen přiměřeně, ono to ramínko je přece jen trochu subtilní a mohlo by se ulomit) se mi ramínko podařilo vytáhnout. Byla tam kopa vodního kamene, ten jsem oškrábal a s novým O-kroužkem (namazaným)zasadil ramínko zpět a funguje to O.K. Pavel
Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.
- Zajímavá: Označit otázku jako zajímavou 2Pro koho je otázka zajímavá? annas, nyjono
- Sledovat
- Nahlásit
- Upravil/a
- Před 240 dny
Diskuze: napište první příspěvek
Sdílet:
Nejlepší odpověď

Tak to je pro mně docela záhada. Už jsem si poradil s vícero patáliemi s vodovodními bateriemi, ale s tímhle jsem se ještě nesetkal. Jediné, co mně napadá, že to má na svědomí vodní kámen. Pustit se do něj kyselinou chlorovodíkovou mi připadá nebezpečné, protože dostat ji na inkriminované místo je problematické a ještě by žrala i to rameno. Tak snad octem, ale nevím, jestli by byl dost účinný. Tak nevím, zkus opatrně oklepat místo napojení kladívkem a pak rameno podobně vyklepnout.
- Udělit odpovědi palec 2 Kdo udělil odpovědi palec? paul1, aliendrone
- Nominace: 1
Kdo udělil odpovědi nominaci? paul1
- Nahlásit
- Vložena před 241 dny
Další odpovědi:

To ramínko tam drží na O kroužku, zřejmě je za tu dobu zatuhlý. Mělo by stačit podržet konec jednou rukou a druhou uhodit co nejblíže k ohybu. Pak očistit a nasadit nový O kroužek a trochu máznout vazelínou, která je určená do vody (např. A4). Případně ramínko vyměnit, pokud je poškozené. Lze běžně koupit.
- Udělit odpovědi palec 4 Kdo udělil odpovědi palec? paul1, Mc Merkurion, aliendrone, Edison
- Nominace: 0
- Nahlásit
- Vložena před 241 dny

Když to nejde sílou, musí to jít větší sílou. Není tam nic, co by bránilo vytažení. Jen vymačkaný o-kroužek.
- Udělit odpovědi palec 3 Kdo udělil odpovědi palec? paul1, Mc Merkurion, aliendrone
- Nahlásit
- Vložena před 241 dny

Vyklepnout, ale tak, abys nepoškodil chromování. (přes prkénko apod.) viz elkon.
- Udělit odpovědi palec 2 Kdo udělil odpovědi palec? paul1, Kepler
- Nahlásit
- Vložena před 241 dny
Zajímavé otázky v kategorii Bydlení a zahrada
- Jak nabrousit manikúrové nůžky? (4 odpovědi)
- Vytahujete při bouřce spotřebiče ze zásuvky? (10 odpovědí)
- Čím nejlépe vyčistit náhrobek z mramoru, který je pod stromy a je na něm silně ulpívající černá vrstva ze stromů ? (4 odpovědi)
- Jak rychle a efektivně vyškrábat spáry mezi starými dlaždičkami? (3 odpovědi)
- Zůstavají u plastových oken dřevěné klínky nebo se vytahují? (5 odpovědí)
- Kolik stavebních koleček je 1m3 (kubický metr) betonu? (6 odpovědí)
- Šroub - Hmoždinka - Vrták? (4 odpovědi)
- Jak si vypočítám kolik má místnost metrů čtverečných (3 odpovědi)
- kolik tun má 1m3 pisku (3 odpovědi)
- Na které straně má být správně fáze v zásuvce a co přerušuji ve vypínači - fázi, nebo nulák? (4 odpovědi)
- Kolik má být tlak vody ve vodovodním řádu? (2 odpovědi)
- Čím se dá odstranit zatuchlý zápach z prádla (barevné bavlněné povlečení)? Děkuji (4 odpovědi)
- Jak vyměnit fabku bez klíče (5 odpovědí)
- Musí mi nový sporak zapojit plynar nebo si to mohu zapojit sam? Jde jen o zapojeni hadice do sporaku. (7 odpovědí)
- Čím odstranit lepivé stopy po oboustrané lepicí pásce? (3 odpovědi)
- Dávkování modré skalice? (1 odpověď)
- jaky je postup pri michani malty (4 odpovědi)
- Kapající bojler (7 odpovědí)
- Lze se skutečně zbavit červotoče (tesaříka) pomocí octa a jaru? (2 odpovědi)
- Zaseklé plastové okno (5 odpovědí)
- Jak odstranit starou samolepící fólii? (9 odpovědí)
- Venkovní opěrná zeď-na výšku asi 2metrová -nevím vůbec, jak do toho. (3 odpovědi)
- Sanitární silikon (5 odpovědí)
- Jak dostat plíseň z oblečení? (6 odpovědí)
- jak se lepi obklady mozaika? (2 odpovědi)