CalmPoint

Jak je to se skrytými reklamami během vysílání na České televizi?

Poslední dobou např. na ČT Sport nebo na ČT 1 jsem si všiml, že zejména před pořadem, se objevuje třeba 6 reklam, ale označují to jako sponzory pořadu. Myslel jsem si, že když je veřejnoprávní Česká televize živena z mých koncesionářských poplatků (daní), že si mohu užít pořady bez reklam. Jak to tedy je? Tímto způsobem si každá firma může stanici zasponzorovat a má tam hned reklamu. Třeba před pořadem Peče celá země bylo těch reklam asi 6. Pokud by se jednalo o soukromou stanici, tak se nad tím nepozastavuji. Děkuji za objasnění.

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? Ametyst, OmylCZ před 21 dny Sledovat Nahlásit

Nejlepší odpověď
Pepa25

Je to docela jednoduché: pravidla se řídí zákonem č. 231/2001 Sb. o provozování rozhlasového a televizního vysílání. Omezení reklamy pro ČT je sktriktní: 0,5% času (pro porovnání ostatní provozovatelé 20%) – viz § 50 https://www.za­konyprolidi.cz/cs/2001-231#p50
Označení sponzora se do tohoto limitu nezahrnuje, tak to ČT využívá, hlavně v exkluzivních časech, kdy je o to zájem. Limit pro všechny oznámení je 50 hodin za rok (tj cca 8 minut denně).

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
elkon

Stačí používat vyhledávač: https://www.kve­rulant.org/ca­ses/zakazana-reklama-na-ct/

0 Nominace Nahlásit

zjentek

Neřeš. Nejlepší cestou je Českou televizi vůbec nesledovat a pouze jí platit koncesionářské poplatky za… a teď mě omluv bo zde trocha tápu v pojmech… za její vysílání? 🤔🤔🤔 Ostatně, tak je to v ČRdeli právně i zavedeno.

0 Nominace Nahlásit

Diskuze k otázce
da ny

CalmPoint
Asi záleží na kterém programu ČT…
Moc reklamy nevnímám (asi „vypnu“), a ČT mi často „běží, jako kulisa“ 😉
Co mne zaujme, poslechnu, nebo sleduji.
na komerčních TV, běží neustále (logicky, nemají z našich příspěvků, ani korunu).

• Zákon České televizi přísně zakazuje vysílat klasické reklamní bloky a teleshopping na programu ČT1.
  • ČT1, ČT24, ČT:D a ČT art: Zde platí přísný zákaz klasické reklamy (s výjimkou sportovních a kulturních přenosů, pokud je to nutné pro získání vysílacích práv).
  • ČT2 a ČT sport: Zde je vysílání reklamy povoleno, ale je limitováno maximálně na 0,5 % denního vysílacího času.
Pepa25

@elkon: zrovna Kverulant není zrovna kvalitní zdroj – co to sleduju, tak vždy někoho z něčeho nařknou a pak prohrají soud …

elkon

@Pepa25 OK, nevím, nesleduji, jen jsem to našel, tak jsem předal dál. Je to tak obsáhle popisováno, že mne nenapadlo, že by to bylo špatně.

Nový příspěvek