Avatar uživatele
ZIU 682

Jak je možné, že dříve bylo více hospod?

Dříve myslím Rakousko-Uhersko a českoslovenkou První republiku. To i třeba na malinké vesničce byly aspoň dvě hospody. Nechápu, jak je to možné. Je možné, že večer doma bez elektřiny nebylo moc možností co dělat, tak se šlo do hospody, které bývaly jedinými staveními na vsi, které byly elektrizovány. Ale stejně to nechápu. Tenkrát byla většina pracujících vykořisťována, jak zemědělští nádeníci a čeledíni, tak dělníci a horníci. Navíc se pracovalo třeba 12 hodin 6 dní v týdnu. Ve zbytku dne se navíc museli starat o svá hospodářství. Takže nechápu, kde na to ti lidé brali čas, energii a hlavně penízky!

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 3041 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Kepler

Asi proto, že pivo bylo relativně levnější (i v poměru k výdělkům), do hospod chodilo víc lidí a každá se uživila.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
anonym

Tak vidíš, i dnes je většina pracujících vykořisťována, pracují 6 dnů v týdnů a na rozdíl od doby minulé, nemají penízky na to, aby chodili do hospod a protože už mají elektrifikovaný dům či byt a tak sedí u TV, PC…

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Kura

A kolik je hospod dnes ? Podle mě ještě víc než v té době kterou uvádíš a to si dnes všichni stěžují, jak se mají špatně. Na vesnici s 2000 obyvatel se dnes uživí v pohodě i 5 hospod a stejně si všichni stěžují, jak se mají špatně. Až se na takové vesnici uživí sotva jedna hospoda, tak pak teprve bude bída !!!

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
dudu

Ve městech a městysech určitě hospod a vináren přibylo. Např. u nás dnes dnes slušně funguje 21 restaurací a vináren, když dříve zde bylo asi osm hospod. Jiná je situace na malých vesnicích – tam pohostinství většinou provozovala i za cenu ztrát Jednota, přičemž šlo o pozůstatek putyk z první republiky. Tehdy je ovšem provozovali soukromníci většinou v kombinaci s řeznictvím, koloniálem nebo zemědělským provozem. Dnes tam fungování podmiňují především náklady na pronájem a topení.

Upravil/a: dudu

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Klaproth

Za Rakouska a za první republiky většina majitelů hospod na venkově měla i jiný zdroj příjmů.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
sesednizkola

Jak řekl Nárožný v serialu hosoda „..no tak vono se zase hodně novejch hospod otevrelo, takze ted tech hospod bude asi vic“ .

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
led

Práve naopak zväčšil sa počet hospod. S pôvodným názvom ich ostalo len pár, ale s pôvodným zameraním je ich stále viac a viac. Len sa dnes volajú trochu inak, modernejšie anglicky znejúcim cinkotom pozlátok.
Známy príchod do hospody „Hej, hospodo, jedno velký“ ešte v tých „lacnejších a starodomácich“ môžme použiť, ale do modernej hospody musíme prísť ticho s nplnou peňaženkou „pán hlavný jednu tretinku, prosím… ešte raz, a ešte a ešte rrazzz…“ pokiaľ máte čo zaplatiť, ste hosť.
Dodatok:
Warrior: „A trubka Briketa mu dá ještě palce.“ aj ja sa hlásim za trubku, pretože bude asi treba barbakanovi prispieť trubkami, aby ten rozvod piva bol až do domácností v zmysle „Pivo všem“

Upravil/a: led

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
GM

Warrior – jestli Barbakan tahá nebo netahá z naší společnosti peníze ti nepřísluší soudit. Každý by se měl starat sám o sebe.

před 3040 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek
Zajímavé otázky v kategorii Jídlo a vaření