Avatar uživatele
Frogman

Jak hodně je nebezpečný uhelný dehet v potravinách?

Běžně uhelný dehet konzumujeme – limonády a další nápoje, vanilkový (přesněji vanilínový) cukr, salámy, sladkosti, kompoty, léky… A pokud vím, množství dehtu v jednotlivých výrobcích nenalezneme.
Dehet je rakovinotvorná látka. Kde se asi tak pohybuje nebezpečné množství? Je uhelný dehet stejně nebezpečný jako ten, který vzniká při pálení tabáku v cigaretách?

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 1949 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Co je to hodfně?

" Což takhle dát si dehet

Červeň Allura AC neboli E129 se získává z uhelného dehtu a ropy a běžně se používá na obarvování žvýkaček, sladkostí, limonád nebo také salámů. Setkáte se s ní ovšem i v kosmetice, lécích a šamponech.

Přitom se nejedná o naprosto bezpečnou látku, studie ukázaly, že E129 může způsobovat hyperaktivitu u dětí, zhoršovat příznaky astmatu a vyvolávat alergické reakce.

Aby maso a uzeniny měly správnou barvu a aby se v nich nešířily plísně a bakterie, přidává se do nich dusičnan sodný či E251. Tento bílý, ve vodě rozpustný prášek není toxický, ale přeměňuje se na dusitany, které již určité negativní účinky mají. Citlivým osobám mohou vyvolat závratě, vyrážky, potíže s dýcháním ci bolesti hlavy. Použití dusičnanů v dětských potravinách je u nás naštěstí zakázáno. Ovšem dospělí si na nich mohou pochutnávat dál. "

Zdroj: https://ona.id­nes.cz/desiva-fakta-o-jidle-045-/zdravi.aspx?c=A140407­_095243_zdravi_pet
--

Dehet a cigarety

http://www.kurakova-plice.cz/koure­ni_cigaret/za­jimavosti-a-statistiky/sta­tistiky-novinky-studie-a-clanky/227-video-vliv-dehtu-na-lidsky-organismus-ucinnost-cigaretoveho-filtru-benzopyren-a-dna-metabolismus-nikotinu.html

Kuřák má v sobě víc dehtu, než získá z potravin. Některým potravinám je možné se vyhnout, protože i když je jeho hranice normovaná, platí všeho s mírou.

Kuřácí nad dehtem většinou nepřemýšlejí a kouří dál.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Nelze zaměňovat dehet a výrobky z jeho složek. To by bylo totéž, jako tvrzení že konzumujeme alkohol, protože jíme švestkový koláč. V potravinách žádný dehet není. Některé látky v potravinách jsou vyráběny synteticky z čistých látek, které jsou obsaženy v ropě, nebo dehtu a které jsou z nich izolovány.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek