Pamatuji si, že jsme dali sypaný čaj na sítko a zaleli horkou vodou. Mám knihu z roku 1980 a tam si podle obrázku dělají čaj že sáčku. Ale kdy se takový čaj objevuje na trhu? V roce 1970 nebo dříve? Děkuji.
| Zajímavá 0 před 14 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
V ČSSR se prodával porcovaný čaj PIGI od r. 1967 – viz https://cs.wikipedia.org/wiki/Pigi_%C4%8Daj
Krabička s 20 pytlíky stála 8,50 Kčs (to byly ale nějaké peníze).
Proti tomu Vietnamský čaj jako sypaný čaj vyšel daleko levněji, takže
třeba moje babička nevařila nic jiného než tento čaj nasypaný do sítka
(čajníku).
Upravil/a: Pepa25
| 0 Nominace Nahlásit |

Pytlíček čaje tenkrát vyšel na tehdejší koruny. 4,26, to znamená že cena byla menší než jeden a půl rohlíku.
| 0 Nominace Nahlásit |
Čaj v sáčku byl vynalezen už na začátku 20. století. První patent na čajový sáček získal Američan Roberta C. Lawson v roce 1901. Masověji se začal prodávat až od roku 1904, kdy Američan Thomas Sullivan poslal vzorky čaje svým zákazníkům v hedvábných pytlících. Zákazníci nevěděli, že mají čaj z pytlíčků vyndat, a tak je ponořili přímo do vody. Sullivan poté přešel na použití levnějšího gazeového sáčku.
V České republice se čaj v sáčku stal běžně dostupný až v druhé polovině 20. století, konkrétněji ve 70. letech. Do té doby byl nejčastěji používán sypaný čaj.
|
0
před 14 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Myslíš v plastovém? Jó tak ty jsou výdobytkem až teprve kapitalistické společnosti, ryze konzumní, což tedy u nás představuje jejich masové šíření teprve až někdy na přelomu 20. / 21. stol. Pokud jde o nylon, je to ještě půl bídy, ovšem masově se nyní šíří i jiné plastové pytlíky, přičemž přítrž tomuto je v nedohlednu, přestože jejich prokázaná škodlivost se samozřejmě vehementně diskutuje 😦 (to abychom i my konzumenti mohli naši konzumní společnost považovat za jaksi ideální, smysluplnou, rozvojovou, tedy něčemu prospěšnou a tedy vlastně pokrokovou 🤦♂️🤦♂️🤦♂️).
Plastové pytlíky na čaj rozhodně neopomínejme, protože ty rozhodně stojí za hluboké povšimnutí! ☝☝☝
Sáčku z plastu zdar a dobrou chuť 🤢.
|
0
před 14 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Protože jsi byl strejček Skrblík (rodiče), nebo věděli,
že sypaný je kvalitnější. 😉
Doma jsme mívali, převážně čaj Indický, Čínský,
Ruský čaj – gruzínský. 50 – 100g pytlík si u některých, ještě
vybavím 😉 Ceny ne, asi mne tehdy ještě moc nezajímaly (až
v 80. letech).
vietnamský jsme asi nekupovali., NEZNÁM!
Některé byly v sáčku. Nejčastěji však v plechových krabičkách (mám
schovanou jen jednu: Čaj Zlatá směs , 50 g https://www.facebook.com/retromania.cz/posts/%EF%B8%8F-%C4%8Daj-zlat%C3%A1-sm%C4%9Bs-v-praktick%C3%A9-plechov%C3%A9-krabi%C4%8Dce-kter%C3%A1-pot%C3%A9-slou%C5%BEila-nadopl%C5%88te/1702891529870788/
Jsou v ní malé karty na kanastu/žolíky.
Když jsme jezdili na dovolenou, stanovat (70. léta), měli jsme čaj
porcovaný.
|
0
před 14 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvek| Drap | 1747 | |
| annas | 1347 | |
| Kepler | 1091 | |