Avatar uživatele
Mirdas

Jak dlouho rodí vinná réva?

Přesněji řečeno aby se dalo z ní dělat dobré víno?
A mění se během let její povaha?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? johana 56, ratava, chachar1922, gecco před 3071 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
ratava

Nová škola vína, J.Priewe:

„…produktivitu révy silně ovlivňuje i její stáří. Nejlepší výnosy dává mezi 12. a 25. rokem. Poté její výkonnost plynule klesá. Většina pěstitelů proto po 25 l keře vykope a nahradí novými. Naproti tomu Chat. Margaux používá pro své grand vin jen révy staré 40 a více let. Pro své druhé víno Pavillon Rouge min 25 let. Čím nižší je produktivita podmíněná stářím, tím lepší je jakost hroznů.“

Údaj o staré révě bývá často uváděn i na etiketách (vieilles vignes ve F.). Maximum produktivity je po 15 letech, pak sice klesá počet hroznů, ale stoupá jejich kvalita- díky omezenému počtu bobulí se do nich „dostane“ více potřebných látek,nejsou natolik vodnaté. V podstatě se toho využívá i při cíleném omezování výnosů. Jen u starého keře se prý do bobulí promítne i jakási „moudrost“ révy… povaha samotného vína- hroznů záleží hodně na podloží (špatně vysázená odrůda na pro ni nepříznivé půdě) a počasí… Ale v dnešní době řízeného kvašení se málokomu podaří udělat vyloženě „blbé“ víno- nápoj…

0 Nominace Nahlásit

Otázka nemá žádné další odpovědi.



Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek