filip2

Dokážete napsat text zjednodušenou psací latinkou, co jste se učili v základní škole?

Našel jsem si ty obrázky písmen, jak jsme se je učili psát ve škole – je dole na obrázku, to přesně odpovídá tomu, co nás učili (na to se, zase, pamatuju! 😅). A jo, napíšu ta písmenka všecka, některá ale ne úplně správně (design neřeš, jde jen o správnost tahů, prostě aby to vypadalo, jak na obrázku), ale napsat už bych tím nenapsal nic. Neuměl bych to pospojovat, prostě bych musel sednout a cvičit a cvičit, odhadem?, tak 2–3 hodiny, abych tím vůbec něco napsal.

Jo a číslice, i když tam nejsou, tak to vůbec! 😅

A našel jsem i, jak to vzniklo, jak se to jmenuje, atp.

Jmenuje se to zjednodušená psací latinka, první vydání bylo v roce 1933, a až na opravdu staré ročníky, jsme se asi všichni učili nějakou variantu písma od Václava Pence.

Historie, i s obrázky, je tady: https://prima­rium.info/han­dwriting-models/zjednodusena-psaci-latinka/

Tak co: napsali byste tím něco? Znáte jednotlivá písmenka zpaměti (klidně si vemte papír a ceruzku a zkuste, však to není na tři hodiny, jako!)? Napsali byste tím text, třebas pomalu? Já už fakt nee… 😅

A zdroj obrázku: https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/Psac%C3%AD_p%C3%AD­smo

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? Kelt, da ny, orwell před 259 dny Sledovat Nahlásit

Nejlepší odpověď
orwell

Odpoveď byla označena jako užitečná

Ale jo, takhle jsme se to přesně učili. Už by to ale nebyl tak úhledný krasopis. Tenkrát jsme se s tím malovali, pak přišla SŠ, učebnic bylo málo, nebo nebyly vůbec. Co jsem si stihl zapsat, z toho jsem se pak učil. Kdo nestíhal, opisoval později od toho, kdo stíhal. Tam jsem si nejvíc zmrvil rukopis. Obdivoval jsem své rodiče, zejména otce. Ten si dokázal udržet perfektní rukopis po celý život. Ona ta předcházející generace na tom byla v tomto směru lepší než ta naše, jak jsem si všiml.

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?filip2 Nahlásit

Další odpovědi
Hofmanm

Já tím pořád píšu, pro mě je to rychlejší a pohodlnější než tiskací písmo. 😉

0 Nominace Nahlásit

quentos

Mám to stejně jako Hofmanm. Stále tím píšu a je to pro mě rychlejší.

0 Nominace Nahlásit

elkon

V této podobě ne. Používám tiskací písmo.

0 Nominace Nahlásit

Kelt

Písmena bych dokázal napsat, ale musel bych se dívat na vzor. Souvislý text bych asi nenapsal, nevydržel bych se kontrolovat a píšu tiskacím. No o to německé písmo. Já jsem se trochu naučil švabach. Psát i číst. Když jsem jednal s Němci před 20 lety, tak na to čuměli. Na ten psaný švabach. No a k našemu písmu ještě. Našel jsem sešit se vzorem tiskacího písma. Tak jsem se podle toho naučil psát velká písmena. Tak píšu všechno velkými písmeny. Nejhorší je, když si píšu německá slovíčka a všechno velkými písmeny, a němčina píše velkými písmeny jen první písmeno podstatného jména. Ruský píšu azbukou, to spojují, hebrejsky se píšou písmena odděleně. Vím, že se žáci učí písmo, které nespojují. To raději budu psát tiskacím.

0 Nominace Nahlásit

Pepa25

Až donedávna jsem přesně takto psal, i dnes se občas zapomenuto, a to včetně úchyláren typu velké D, L, G apod. Až pokročilá fáze škrabopisu (už to nepřečtu ani sám po sobě) plus minumum psaní rukou mě donutily přejít na „tiskací“ písmo (v uvozovkách z důvodu mírné stylizace)

0 Nominace Nahlásit

mates77

Takhle by se správně mělo psát. Protože ale desítky let píšu jen na mobilu či notebooku, když už jó musím něco napsat propiskou, píšu tiskacími písmeny, protože psacími jsem si natolik odvyknul, že ani já sám po sobě nepřečtu skoro nic. Kdybych ale jó musel budu psát cca tak, jak je to tady od tebe. Nikdy jsem nepochopil, proč lidi píšou jak hotentoti v Africe, že to po nich nejde přečíst. Tak nás přece ve škole psát neučili. Nebo doktoři – to je to samý. Nejde to přečíst. Ale OK, doktoři, no. Budiž. Proč ale běžný občan státu píše jak kdyby do školy nikdy nechodil /píše tak snad 99% lidí/, to nikdy nepochopím. Když neumím psát čitelně jak na obrázku, píšu tiskacím a basta!

0 Nominace Nahlásit

EKSOT123

Nechápu dotaz, tohle přece svedou i prvňáčci, natožpak zralí padesátníci. Ale kupodivu, něco na dotazu je. Asi bych nevěděl velké G a asi bych trošku váhal i u Y, U azbuky bych také nějaké bukvy psacím přesně nevěděl. Člověk zapomíná i takové základy!?

0 Nominace Nahlásit

da ny

Kdybych musela, ano.
Některá písmena si v psaném písmu zjednodušuji.
(na začátku věty, někdy, často velké, hůlkové,.
Na konci slov, u písmene a, o – bez kličky/ocásku, atp.
Takový, malý , čitelný polo hybrid 😉
Některé věci si zapisuji hůlkovým písmem (pro nedokonalost zraku) a třeba fixem (recept, poznámku…

0 Nominace Nahlásit

Dochy

Pravděpodobně bych většinu zvládl. Ale reálně to pro mně není. Z důvodu rychlost a čitelnosti jsem si už před nějakými 35 lety zavedl svou variantu komenia scriptu, kterým zvládnu psát dostatečně rychle a tak abych to po sobě přečetl já a zpravidla i ostatní.

0 Nominace Nahlásit

Rokio

Řekl bych, že ano, ale možná některá písmena bych napsal jinak (trochu si je sám upravil).

Jinak zjednodušenou psací latinku trochu ovládám. Občas ji použiji. Například při psaní do seznamu variabilních výdajů a když si podepisuji odchod v práci.

0 Nominace Nahlásit

Diskuze k otázce
mates77

Hofmanm:
A opravdu píšeš takhle? Nebo spíš tzv. „škrabopisem“, co nejde přečíst?
Každý má svůj osobitý styl psaní a málokdo, vlastně si myslím, že NIKDO takhle krasopisně nepíše.

Hofmanm

Děkuju, že ses zeptal, na to ti odpovím přesně. Když jsem si dělal zápisky ve škole, škrábal jsem jako kocour. Hlavně mé písmo bylo obrovské, měl jsem velkou spotřebu papírů. Ale… když jsem dělal referát, nebo jsem chtěl mít hezký sešit, dokázal jsem si s tím písmem vyhrát. Moje zápisky se dost lišily od zápisek ostatních. Já jsem si je totiž zkracoval. Ostatní psali dlouhé věty, nechápal jsem proč.

zjentek

V pohodě. Proto taky se to v té škole učilo. 🤷‍♂️🤷‍♂️🤷‍♂️

filip2

Exot: Potvrzuješ, že jsi exot! 👌😅

Možná to pro tebe bude úplně, moc, nejvíc a strašně překvapivé, ale já jsem rukou za poslední měsíc nenapsal ani řádku, když teda pominu podpis. Minulý měsíc to bylo Ausgerechnet to samý, a ten měsíc před tím taky – představ si to! 😂

Když už musím něco rukou psát, proč bych to měl psát složitým písmem, které mělo smysl v době, kdy se psalo násadkou, perem a atramentem, případně ještě plnícím perem, ale v době, kdy se píše propisovací tužkou, žádný smysl nemá? proč bych to měl psát písmem, který nepřečte nikdo jiný, než ten, kdo má český nebo slovenský školy, a ještě k tomu si to pamatuje? Nerozumím, nedává to smysl, je to nelogické.

Abychom si rozuměli, já nehaním to, že se fakani učí tím písmem psát. Je to to samý, jako práce s jídelníma hůlkama, nebo třeba pilování kostky – trénuje to jemnou motoriku. Dobře, ale to je tak asi všecko. Dneska to dávno k ničemu moc není.

Dochy

Já dělám u eketroniky a počítačů… Už před 20 lety jsem slíchával, jak se bude dělat všechno na počítačích a stromy se radši nechaj růst v lese, než aby se drtily na papír… Nejsem si jist, jestli má někdo větší spotřebu papírů než programátoři 😉

mates77

Elkon:
A jsi si jistej, že píšeš opravdu tiskacím??? On to totiž tvrdí leckdo, ale tiskací to není. Je to něco mezi tiskacím a psacím. Já zjistil, že opravdu tiskacím píšu snad jenom já:-D Tak jak nás učili psát tiskacím, tak jsem fakt ještě krom sebe nikoho psát neviděl. Když třeba píšu fakturu u zákazníka, píšu ji celou velkými tiskacími písmeny.

Dochy

Tiskací se tiskne. Předpokládám, že to co máš na mysli je „hůlkové písmo“.

filip2

Kelt: Seš si opravdu jistej, že jsi se učil Schwabacher?

Ne, protože frakturových a kursivových písem je opravdu velká hromada. U nás to bylo poměrně jednoduchý – používala se gotická kursiva, tu vytlačila fraktura, no a tu latinka (antikva). Gotická kursiva neměla psací podobu, „kreslila“ se stejně, jako se pak tiskla v počátcích kněhtisku, fraktura již ano. I když fraktur je taky minimálně X druhů, a od renaissance po 19. století doznala jisté drobné změny, prakticky nebyly významné.

Němci ale také tiskli a psali frakturou, až do roku 1941, kdy přišel od NSDAP zákaz (https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/Fraktura_(p%C3%AD­smo), u nás se, původně, frakturou psala čeština i němčina.

Ptám se proto, protože obecně se Schwabacher v Německu používal jenom mezi lety 1480 – 1530, pak už prakticky ne.

https://de.wi­kipedia.org/wi­ki/Schwabacher

Kelt

Filip2. K tomu švabachu. Mám učebnici němčiny od Augustina, vyšlo několikrát od r 1939 – 1945. Tam se učí i staré německé písmo, kterým jsou psané staré německé knihy. No a v knize je taky návod na psaní tohoto písma. Já tomu říkám švabach. Jak je to oficiální název, nevím

filip2

Kelt: Fraktura, to není Schwabacher.

Já to umím číst, tím se psala i čeština až někdy do 30. – 50. let 19. století.

filip2

Hoffmann: A učil ses to tak, jak je to na obrázku, nebo vám to nějak upravili? Seš mladší ročník …

Hofmanm

Úplně stejně jsem se to učil, nijak to neupravovali. Ale vím, že některé učitelky psaly malé T ještě s takovou vodorovnou čárkou nahoře. 🙂

filip2

Hoffmann: To znám, asi se to učilo někdy „za krále Klacka“…

filip2

elkon: A učil ses jí takto, pamatuješ se ještě na to (přeci jenom – seš ze školy delší dobu!)?

filip2

Jinak, pro zajímavost, německá psací abeceda: https://de.wi­kipedia.org/wi­ki/Schulausgan­gsschrift

filip2

rokyjo🤪🤪🤪🤪🤪🤓🤓🤓🤓🥴­🥴🥴🥴🥴😇👽🤢👌: Hej, tož to je zas odpověď jak noha, fakt, vole! 🤢🤓

Tak, buďto, dokážeš, žádný upravování, nebo nedokážeš – jednoduché. Jestli občas píšeš něčím, co tomu je podobné, tak na to se tě ale nikdo neptá – pochop to! 🙄🙈

Maturant, tvl: jednoduchá otázka, jasné zadání, odpověď za 5! 🙈🙈🙈🤢

Nový příspěvek