zjentek

Dokáže tady někdo vysvětlit tento jev, který jsem před časem zachytil na kameru?

Slunce není dole za kopcem. Je na opačné straně nahoře za mraky (teda pokud je to slunce 🤔).

Tak proč se ty paprsky sbíhají.. 🤔🤔🤔 (???)

Máte na to nějaké vysvětlení?

Pětadváca, díky. Je pravda, že pokud by se ti chtělo nad otázkou se zamyslet hloub, pravděpodobně tě pak napadne, že na to jsem se úplně neptal. Ale i tak díky. 🤷‍♂️👍

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? EKSOT123 před 11 dny Sledovat Nahlásit

Nejlepší odpověď
Pepa25

Tyndallův jev

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
elkon

Kdo chodil do školy, ten se učil o perspektivě. Už jsi někdy stál na železničních kolejích? Asi ne.

0 Nominace Nahlásit

EKSOT123

Snad by k tomu vzácně mohlo dojít odrazem od mraků, hladiny, sněhu, nebo něčeho jiného. Ta odrazová plocha by ovšem musela být dole za kopcem. Opravdu se zajímavé odrazy občas stávají. Např. jsem pozoroval, jak kolem 10 večer, kdy už normálně bývala skoro tma, bylo celé nebe rozzářené odrazem od mraků.
Jsem ale přesvědčen, že tady jsi to popletl. Na videu bys měl mít datum a čas pořízení videa a z toho by mělo jít zjistit, jestli se nepleteš a slunce není dole.

0 Nominace Nahlásit

Dochy

Předpokládám, že normální perspektiva… V měřítku Země víceméně rovnoběžné paprsky. Jen je neobvyklé, že je vidíš dostatečně ostře i na té straně „od Slunce“.

0 Nominace Nahlásit

Diskuze k otázce
zjentek

EKSOT, „Jsem ale přesvědčen, že tady jsi to popletl. Na videu bys měl mít datum a čas pořízení videa a z toho by mělo jít zjistit, jestli se nepleteš a slunce není dole.“

😃😃😃… Fakt úsměvné. Ale ne, nepomátl jsem se, ani nezapomněl. Mohu ti poslat to video. Když si představíš záběr, jak se s kamerou točím o 180°, tak to slunce je na druhé straně, na konci toho záběru, někde za domky na druhé starně. Přičemž ty z obrázku pozoruješ právě jen začátek záběru. 🤷‍♂️

Docela záhada… 😮

zjentek

Neboli, je to ráno a to video začíná na západě a končí na východě. Tak a teď si to prober. (; ((;

EKSOT123

@zjentek Aha, dík za vysvětlení. Takže by mohl mít pravdu Dochy. Není to tedy klasický předpokládaný scénář, kdy vidíme, jak ze slunce mezi mraky prosvítají světelné kužele. Světlo proniká štěrbinami v mracích a světelné kužele se s rostoucí vzdáleností od slunce a od mraku směrem dolů rozšiřují.
Tady jde o něco jiného, o boční perspektivu. Slunce je ráno níže nad obzorem, nikoliv nahoře ve směru paprsků. Na ty mraky svítí zboku, ale nevím přesně, jak a proč a kvůli čemu ty kužele vznikají. Jde asi o boční odraz plus nějaké další faktory, které způsobují světelné pruhy. V tomto případě ale zřejmě nejde o kužele, ale jak píše Dochy, o rovnoběžné pruhy, které se ti s rostoucí vzdáleností jeví, jakoby se zužovaly.

Dochy

@EKSOT123 Video bohužel nevidíme, ale předpokládám že jde prakticky o stejný jev jako ty paprsky co normálně vidíme když je v mracích „díra“ a rozbíhají se od Slunce jakoby do stran. Jen je neobvyklé, že tady tedy dělá něco stíny (zřejmě jiný „macatější“ mrak, mohlo by být třeba i nějaké pohoří, ale to by jezero i ta vesnice na snímku byli ve stínu), které jsou vidět tak daleko i na straně od Slunce. Zřejmě je Slunce nízko a daří se ty paprsky promítat na spodní, řidší stranu oblačnosti. Vzhledem ke vzdálenosti Slunce jsou nutně veškeré takhle vytvořené „paprsky“ prakticky rozvnoběžné a to co vnímáme jako „paprsky od Slunce“ je jen vnímání perspektivy (jako koleje zdánlivě vycházející z jednoho bodu a rozšiřující se směrem k nám). A tohle jsou paprsky směřující do Vesmíru k Zemskému stínu, podobně jako koleje ubíhající od nás a mířící zdánlivě do stejného bodu 😉 (jo, u kolejí nepoznáš, jestli vedou k tobě, nebo od Tebe, vypadají na obě strany stejně, u těch stínů samozřejmě máš informaci kde je Slunce, zpravidla ho i vidíš)
A protože je Slunce nad horizontem, jeho stín je nutně pod horizontem. Takže i ty „paprsky“ se zdánlivě sbíhají v místě, které je zjevně pod úrovní hladiny jezera.

zjentek

@EKSOT123 , no ano, jeví se, že se sbíhají. Perspektiva ano, chápu, ale… Když se podívám na to natočené video na větším, kvalitnějším monitoru, docela mě na něm zpětně cosi překvapuje (dost dávám na instinkt a dostal jsem u sledování husinu a to se mě děje obvykle jen tehdy, když „něco je jinak“ [jestli rozumíš- jsem jaksi citlivější než mezi občany je obvyklé (;]), přestože se úplně snažím o racionální vysvětlení. Cosi, co si nedovedu pořádně vysvětlit. 🤷‍♂️🤷‍♂️🤷‍♂️

Ostatně video je z ostrova a všude okolo je jezero Titicaca a tam nejenže je to hodně opředeno mýty a legendami, ale je tam velice zvláštní energie a tu nevysvětlím, ta se musí nasát. Podle lidí kteří tady žijí, je tam hodně mystických úkazů.

Chtěl jsem napsat ještě i o tom, protože mince má vždy dvě strany a tenhle záběr (tohle video) si prostě snadno nevysvětlím (a že jsem různých podobných úkazů už viděl), což mě uráží (předtím jsem úkaz mohl přejít coby běžný ovšem video které zůstalo nyní působí vážně mysticky… taky realita na záběrech může být už zkreslená a. t. d..).

Někdy se jen stačí zahloubat, zahledět se do zdánlivě běžných úkazů hloub a může se stát, že teprve potom „vidíme věci“. Tož tak.. 🤷‍♂️🤷‍♂️🤷‍♂️

Díky za reakce, je to fajn. 🙏

Nový příspěvek