Avatar uživatele
wendyX

Cukr krystal, krupice, moučka: která norma definuje max. ‚velikost zrn‘ těchto jednotlivých frakcí?

Před týdnem jsem si chtěl při běžném nákupu koupit také ‚kilovku‘ cukru-
krupice… Ale jako ‚na potvoru‘ už byl jen krystal a moučka. Ač nerad- vzal jsem
alespoň krystal.
Jaké bylo však moje překvapení, když jsem ho doma otevřel a zjistil, že jde
nejspíš o KRUPICI?
V dnešní době jistě nějaká EU-norma toto striktně stanovuje- a tak by mne
zajímalo- která?
Děkuji.
......
(a muselo se v tomto směru dost změnit, protože pamatuji, že před léty byla
zrna krystalu velikosti téměř 1 × 1 mm!).

Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? annas, johana 56, Drap, Kepler před 2390 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
johana 56

Podle tabulek je procentně stanoven pouze maximální obsah různých velikostí částic po třídění na sítech. Takže se může stát, že cukr označený jako krystal obsahuje vysoký podíl nejmenších částic na hranici limitu.
Změnilo se hodně, pamatuji krystaly i větší než 1 × 1 mm…
Odběratelé preferují jemnější cukr pro jeho snadnější rozpustnosti. Vyhovuje také výrobcům cukru. Umožní podstatné zkrácení doby varu, potřebnou pro větší velikost ‚zrna‘ a zvýšení denní výroby.

Cukr krystal http://www.hps­.cz/data/xinha/spe­cifikace_cukr_krys­tal.pdf
/nejméně 70% v rozmezí 1,00 – 0,4 mm/
Cukr krupice http://www.hps­.cz/data/xinha/spe­cifikace_cukr_kru­pice.pdf
/minimálně 70% v rozmezí O,63 – 0,16 mm, maximálně 5% 1,00 mm/
cukr moučka http://www.hps­.cz/data/xinha/spe­cifikace_cukr_mou­cka.pdf
/ nejméně 95% v rozmezí O,31 – 0,16 mm, maximálně 5% do O,4mm/

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Emefej

Fyzikální vlastnosti cukru definuje vyhláška 76/2003 Sb. U cukru krupice smí být max. 5% krystalů větších než 1 mm a nejméně 70% krystalů musí být v rozmezí 0,16–0,63 mm.
U cukru krystal musí být minimálně 70% krystalů v rozmezí 0,4–1,0 mm. U cukru moučka musí být max. 5% v rozmezí 0,4–0,63 mm a nejméně 95% do rozměru 0,31 mm.

Chemické vlastnosti určuje vyhláška 305/2004 Sb. a mikrobiologické parametry stanovuje nařízení komise /ES/ 2073/2005.

Upravil/a: Emefej

2 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?ivzez, Lamalam Nahlásit


Avatar uživatele
annas

Rozdíly mezi cukry

  1. Cukr krystal

Obsahuje neméně 70 % cukru o velikosti krystalů 0,4 – 2,0 mm.

  1. Cukr krupice

Obsahuje nejméně 70 % krystalů 0,16 – 0,8 a max 5 % nad 1 mm.

  1. Cukr moučka

Vyrábí se mletím krystalů cukru na velikost menší než 0,4 mm (min 95 % částic cukru).
http://www.cu­krovaryttd.cz/cas­te-otazky/caste-otazky/
http://theses­.cz/id/8bigl6/DVD/kom­plet_vyroba_C/vy­roba_cukru_tex­t_pro_ucitele­.pdf

CUKR KRYSTAL HRUBÝ 50 kg PP (hrubost 10)
http://www.znackova-krmiva.cz/cukr-sul/

Řepný rafinovaný cukr se na trh dodává:

krystalový – hrubý, polojemný, jemný a krupice, hygienicky balený
práškový – pudr a moučkový cukr
kostkový – kostkový, Bridž, moka a hygienicky balené kostky
homole a homoličky – především k vývozu

http://webcache­.googleusercon­tent.com/sear­ch?q=cache:dwZLrmLIc­HYJ:www.stred­niskolaoselce­.cz/download/fi­le/dum/druhy%2520po­travin/VY_32_I­NOVACE_10_16.ppsx+&cd=4&­hl=cs&ct=clnk&gl=cz&cli­ent=firefox-b

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
ivzez

Cukr krystal:
minimálně 70 % krystalů v 0,4–2 mm

Cukr krupice:
minimálně 70 % krystalů v 0,16–0,8 mm; maximálně 5 % nad 1 mm

Cukr moučka:
minimálně 95 % do 0,31 mm; max. 5 % mezi 0,4–0,63 mm

Zdroj:
Vynláška č. 796/2003 Sb., příloha 2

Zdroj: https://www.za­konyprolidi.cz/cs/2003-76

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Lamalam

Definuje to vyhláška 76/2003 Sb. Viz ivzez a Emefej.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Drap

Myslím, že normy EU na zrnitost nejsou. Nejsou uč ani ČSN. Řídí se to oborovými a podnikovými normami.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
johana 56

Technická poznámka:
Zrno o velikosti 2,00 mm už asi nikde neuvaří.
Podíl částic o velikosti O,80 mm krupice na rozdíl od krystalu neobsahuje, pouze maximálních 5% velikosti 1,00 mm. Proto je výrazně jemnější.

před 2389 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek