Avatar uživatele
Zlatý

Co způsobuje, že raci, krabi či podobné potvůrky při vaření zčervenají?

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

Četla jsem to v časopise

Humří morek, „corail“, je ve hřbetní části před ocasovým krunýřem a syrový je zabarven tmavozeleně, vařením však zčervená.

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Zlatý

Zčervenají, protože jejich krunýře obsahují červené barvivo astaxantin, ale také tmavou bílkovinu krustayanin, která určuje šedozelené, hnědé či vůbec tmavé zbarvení živých zvířat.
Varem se rychle ničí, takže je čím dál zřetelnější živá barva astaxantinu. Ten se mimochodem řadí mezi karoteny a používá se v potravinářském průmyslu jako přírodní barvivo.

Zdroj: http://www.vyber.cz/otazniky/? odpoved=301


Avatar uživatele
Stříbrný

Je to reakce barviv v krunýři na teplotu.

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý Drap 1006
Zlatý hanulka11 986
Zlatý annas 881
Zlatý marci1 565
Zlatý iceT 521
Zlatý gecco 490
Zlatý briketka10 469
Zlatý quentos 434
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý Kepler 376

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.