Avatar uživatele
Rozamunda

co způsobuje takovou jakože těžkost z některých potravin třeba mlíka ?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? kavac před 3901 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
quentos

u kravského mléka je důvod nasnadě – jde z chemického hlediska o velmi složitou látku uzpůsobenou čtyřžaludečnímu zažívacímu traktu krávy. Pro člověka, který disponuje jen jednodílným žaludkem, je tudíž prakticky nestravitelné, smrskne se v něm v beztvarou hmotu a bodejť by pak člověku nebylo těžko.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
www

Trávení bílkovin (mléko, houby..) může našemu organismu způsobovat zvláště u některých jedinců problémy, poněvadž to neumí díky chybějící mikrofauně ve trávicím traktu rychle strávit a proto potřebuje delší čas.

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?beer Nahlásit


Avatar uživatele
zjentek

pokud nejsme zle nemocní, tak taková ta těžkost signalizuje 2věci:

  1. tělo už nemá mnoho energie a čím dál tím více je jí potřeba na trávení
  2. spolykáme už těch potravin mnohem více, než potřebujeme

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
arygnoc

prítomnosť (infekcia, napr. týfus, rôzne horúčky, hnačky, …) alebo aj absencia (napr po ožarovaní, ale aj antibiotickej liečbe) baktérií v tráviacom trakte.

U mlieka ide napr. o nedostatok laktobacilov (laktobaktérií), ktoré pomáhajú rozkladu mliečnych bielkovín.

Samozrejme sa môže jednať i o vrodenú dispozíciu na nejakú zložku potravy (napr. celiakia) alebo získanú dispozíciu (alergia) – tam sa už ale jedná o záležitosť enzýmov, ktoré produkujú žľazy tráviaceho traktu (a s ním súvisiace, a to i nepriamo).

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek