Avatar uživatele
Elile

Co si myslíte o těch otravách metanolem? Může se stát, že to bude i v pivu?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? hanulka11, Drap před 4237 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Drap

V pivu to nemůže vzniknout, to by tam musel někdo úmyslně nalít. A proč by to dělal. Nic by to nepřineslo. Pivo a domácí slivovice to je jistota.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
hanulka11

Zrovna jsme se o tom nyní bavili s manželem- tys nás slyšela,ne? Prý je to jen ve více procentním alkoholu, takže v pivu ne.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
iceT

No,moje teorie zní asi takhle-ten otrávený z Příbrami byl v inkriminované oblasti na výletě,přivezl si suvenýr,doma ochutnal a bylo to.Protože jak jinak se dá vysvětlit,že všichni ti otrávení jsou jen z východní části republiky.
Nebo se někdo při výrobě alkoholu spletl a použil metanol a bylo mu líto tolik chlastu vyhodit.Vždyť by šlo o prachy a o ty jde vždycky především,bez ohledu na lidi.Nebo jsem úplně vedle a přečetla jsem hodně knížek,proto ty teorie.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

http://www.od­povedi.cz/otaz­ky/kdy-se-vyskytla-1-otrava-metanolem
http://www.od­povedi.cz/otaz­ky/tak-co-budete-pokracovat-v-piti-samostmivaciho-alkoholu
http://www.od­povedi.cz/otaz­ky/redeni-alkoholu-metanolem-kua-kdo-se-s-lidmi-ma-hadat

Zdroj: http://www.od­povedi.cz/otaz­ky/jaky-si-myslite-ze-dostane-trest-clovek-ktery-muze-za-otraveny-alkohol

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Elil, kdyby ses podívala, jak se vyrábí pivo, tak by ses nebála otravy metanolem. V pivu vzniká alkohol kvašením a díky zpracovatelské technologii se tedy nemůže jednat o metanol.
Metanol se vyrábí chemickou cestou:
Jde o bezbarvou, alkoholicky páchnoucí kapalinu, neomezeně mísitelnou s vodou. Je těkavý, hořlavý a silně jedovatý, což je problém při záměně s ethanolem. Methanol vzniká i při alkoholovém kvašení, avšak nikoliv v množství ohrožujícím život (povolené množství je 12 gramů na litr).[1]
Původně se vyráběl suchou destilací dřeva, především bukového, přičemž vzniká směs methanolu, kyseliny octové a acetonu. Kyselina octová se ze získané směsi odstraňuje neutralizací vápnem (hydroxidem vápenatým) a methanol spolu s nepatrným množstvím acetonu se oddělí destilací. Podle této metody výroby dostal triviální název dřevný líh. V současné době se průmyslově vyrábí katalytickou hydrogenací oxidu uhelnatého z vodního plynu, tj. směsi vodíku a oxidu uhelnatého za vysokých teplot (250 °C) a tlaků (5 až 10 MPa) a za přítomnosti katalyzátorů na bázi směsi mědi, oxidu zinečnatého a oxidu hlinitého podle rovnice:
CO + 2 H2 → CH3OH.

Takže v pivu ne!
A je otázka, jak se dostal do obchodů a z jakých pochází zdrojů. 16 mrtvých je už určitě alarmující číslo. Proto doporučuji jedinou bezpečnou prevenci: NEPÍT tvrdý alkohol! A u domácích zásob si pořádně prověřit, z jakého pocházejí zdroje.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
FOX.IK

V pivu? to je fakt nerealne:)
Drap: Domaci slivovice ze je jistota? Ja ti nevim, ale uz v 8. tride na zakladni skole nam rikali, ze prave domaci nekvalitne vypalena slivovice obsahuje methanol :P

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
suaeda

Předpokládám, že do nápojů, kde je nízký obsah alkoholu by se nevyplatilo výrobcům něco takového podnikat. To u vodky, rumu a dalších víceprocentních lihovin se to jednak vyplatí a jednak je pomocí esencí asi dost snadná výroba. A u piva je výroba jak odborně vyložila <ocko> složitější. Horší je, že do něj místo chmele přidávají ty hořké zelené granule.
Doplňuji:
Večer jsem mluvil s jedním chemikem a ten tvrdí, že jedovatý alkohol, který se nyní prodává u nás asi nevznikl čištěním denaturovaného líhu, ale někdo musel zaměnit (snad omylem) barely s líhem. Likérky líh běžně odebírají od výrobců (distributorů) a přidávají po dochucení a přibarvení do svých výrobků. Dále tvrdí, že bezpečně lze metylalkohol zjistit jen rozborem chromatograficky, jinak ne. Hoří stejně. Na smrtelnou otravu podle něho může stačit 4 – 6 velkých panáků 40% metylakoholu!!! Pokud by jsme jej pili s běžným alkoholem tak se jed normálně odbourává. A na závěr třešnička. V každém běžném alkoholu je malá příměs metylakoholu. Běžný líh není nikdy uplně 100% čistý.

Upravil/a: suaeda

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
mosoj

Když ho tam někdo naleje jako do toho šňapsu tak může. Včíl mudrujte nad morálkou lidí. Není třeba antrax. Stačí dřevák !!!!!

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
quentos

to už bych musel bejt mrtvej :{D>

před 4237 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

… a já zase odpovídám z jiného světa! 😁

před 4237 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek