Avatar uživatele
orestez

Co se děje v zavařovací sklenici při sterilizaci hub, když to furt při chlazení bublá?

Udělal jsem nálev, je tam bzenecký ocet, cukr, hřebíček, nové koření. Babky a praváky jsem v tom vařil v neděli asi půl hodiny. Ve středu jsem na to měl čas, tak jsem ty houby i s tím lákem naházel do sklenic. Půl hodiny se v troubě asi vařily s povolenými víčky. No, asi vařily. Velké bubliny, tak vopatrně vyházet na dřevo, zatáhnout víčka a nechat vychladnout.
Jdu tam okolo sklenic za půl hodiny a čumím, v těch sklenících to furt bublá. Převracím tu sklinku v ruce, nevidím, z čeho jde ten vzduch, prostě jde ze zdola odnikud. Sklenice teď mohla mít temperaturu 40°C, a přesto v ní vaří. Viděli jste někdy něco podobného? Co teď s tím? Nebude to jedovaté?

Tady je náčum. https://youtu­.be/qdEZybXrQTU

Zajímavá 0 před 2392 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Kepler

Je to známka, že víčko je těsné. Při ochlazení zkondenzují vodní páry pod víčkem, čímž vznikne podtlak. Jak známo, při nižším tlaku voda vře i při nižší teplotě. Normální fyzikální zákony, bez obav.

0 Nominace Nahlásit

Otázka nemá žádné další odpovědi.



Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek