Avatar uživatele
Bronzový

Co přidáváte do pokrmů z hrachu, čočky, fazolí atp. - pro omezení nadýmání a rizika následné zvýšené flatulence?

Některé letité 'babské' rady pamatuji- ale není něco nového, opravdu funkčního? Děkuji za tipy.

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

Večer je namočím, ráno sliju vody a dám vařit do čisté. Je pravda, že se zničí část vitamínů.

Babské rady - přidat některou z uvedených bylin: saturejku, snítku petržele, majoránku, kmín, zázvor, anýz.

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Zlatý

Nic nepřidávám. Namočím, sliju, dám čerstvou vodu a vařím.


Avatar uživatele
Zlatý

Někdo přidává jedlou sodu, ale ta má tu nevýhodu, že ničí vitamíny B. Lépe je vodu, ve které jsou luštěniny namočeny, slít a vařit v nové vodě. :-)


Avatar uživatele
Zlatý

Mám luštěniny rád a dávám si je často - přesto nenadýmají...
;-)
Stačí je na dost dlouho namočit do vody, aby začaly kvasit (při namočení je občas promíchám a jakmile se objeví bublinky, je hotovo). Pak vodu vyměním, propláchnu a dám vařit.
Mimochodem - pokud chceš třeba čočku, pak vůbec nenadýmá (a nemusí se ani namáčet) čočka červená, navíc je uvařená za cca 10 minut.
;-)

 

Diskuze k otázce

Avatar uživatele
Zlatý

briketka10

mě nenadýmají fazole ani čočka nic a hrášek už vůbec ne :-D

Avatar uživatele

anonym

To chce rum.

Avatar uživatele
Zlatý

quentos

gecco: (doslova) prdlajs - červená čočka nadýmá úplně stejně, aspoň teda mě...

Avatar uživatele
Zlatý

gecco

Quentos - tak nevím, v tom případě su na ni imunní já i několik dalších lidí, kterým jsem ji vařil (potřeboval jsem čočku udělat rychle)...
;-)
Ale - já zase neznám recept, jak na kysaný zelí (ať už polévku nebo přílohu) - to pak nesmím na veřejnost, raději ani po větru...
;-)

Avatar uživatele
Stříbrný

cochee

Ono asi něco bude na tom, že trávicí trakt přestává plynovat, když si na danou potravinu přivykne. Vím, že třeba plynatost přichází, když například člověk přejde z běžné míchané stravy na vegetárnu, za 14 dní se to spraví, ale do té doby - plynová komora. Myslím, že kdybys jedl to kysané zelí každý den, tak do 14 dnů je to taky v cajku.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý Drap 1008
Zlatý hanulka11 986
Zlatý annas 881
Zlatý marci1 565
Zlatý iceT 521
Zlatý gecco 490
Zlatý briketka10 469
Zlatý quentos 435
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý Kepler 380

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.