Avatar uživatele
anonym

Co jsou aromata?

Druhy, použití, výroba?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 5075 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Aromata
Potravinářská aromata (dříve Tresti) jsou přípravky obsahující vonné a chuťové látky používané k ochucování různých potravinářských výrobků. Vyrábějí se macerací, digerací a/nebo destilací přírodních surovin, a/nebo rozpouštěním silic a extraktů v rafinovaném lihu.

Nejčastěji se aromata používají pro ochucování lihovin, likérů, aromatizovaných vín, cukrovinek a ostatních potravinářských výrobků.

Přehled jednotlivých druhů na:

Zdroj: http://www.arom­ka.cz/aromata

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
panenka

Aromata jsou určena k tomu, aby při přidání do potraviny dodávala potravině vůni nebo chuť, nebo je zvyšovala. Většinou se nejedná o jednotlivé chemické látky, ale o směsi látek, a proto nejsou zařazeny mezi aditiva.
Třídění aromat
V zákonu 110/1997 o potravinách se aromata označují termínem „látky určené k aromatizaci potravin“, a ty jsou tříděny do kategorií: „aromatické látky přírodní“ nebo „a. l. přírodně identické“ nebo „a. l. umělé“, dále „aromatické přípravky“, „reakční aromatické přípravky“, „kouřové aromatické přípravky“.
Aroma lze sice potravině dodat i přidáním bylin, koření, hub apod., ale ve smyslu zákona tyto „potraviny“ nepatří mezi aromata. Také mezi ně nejsou řazeny látky, které mají výlučně sladkou, kyselou, hořkou nebo slanou chuť.
Pro výrobu aromat a jejich použití do potravin jsou stanoveny požadavky ve vyhlášce 447/2004.
Přicházejí v úvahu látky získané fyzikálními procesy (například destilací nebo extrakcí rozpouštědly), chemickými postupy (například syntézou či izolačními kroky chemické povahy), enzymovými nebo mikrobiálními postupy z potravinových surovin.
Bezpečnost
Lze použít pouze látky, které svými vlastnostmi a použitými koncentracemi nepředstavují zdravotní nebezpečí. Pro některé látky je stanoveno nejvyšší přípustné množství, pro některé se smí použít tzv. „nezbytné množství pro dosažení požadované chuti a vůně“ s tím, že bude zachována správná výrobní praxe. Jsou stanoveny i požadavky na čistotu přidaných aromat.
Označování
O tom, zda a jaká aromata byla použita při výrobě potraviny najdete informaci v rámci údaje „Složení potraviny“ . Slovo „přírodní“ lze použít jen, pokud jsou aromata získána stanovenými postupy ze surovin rostlinného nebo živočišného původu.
Pokud jsou aromata jako taková určena k přímému prodeji spotřebiteli musí na nich být uvedeno: obchodní firma, množství, označení šarže, informace, že aroma je určeno pro potraviny, datum minimální trvanlivosti. V případě, že je to pro správné použití aroma zapotřebí, uvádí se i návod k použití či ke skladování. (hv, sk)

Zdroj: http://www.agro­navigator.cz/az/vis­.aspx?id=76605

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
MIRANEK

Aromata jsou malinkatý hmiz,který žije na jižních svazích Rakouských Alp. Tato oblast jse jmenuje Arom a k tomu spojka A a ukazovací zájmneno Ta. Takže když budete na tom místě a zeptáte jse kde jsou Ta,tak dostanete odpověď AROM AAAA TA a ukážou Vám kterým směrem jsou.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek