Avatar uživatele
Zlatý

Co je to plundrový rohlíček? Z čeho je vyrobený?

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

Je vyrábený z plundrového těsta, jež je kombinací kynutého a listového těsta. Název jsme převzali z německého Plunderteig. Plundrové těsto má ovšem původ v Dánsku, a tak je v anglicky mluvících zemích známé jako danish pastry. Pro ještě větší zmatek v samotném Dánsku používají název wienerbrød, protože výrobu dezertů z tohoto těsta přinesli do Dánska v 19. století pekaři z Rakouska. Plundrové těsto se dělí podle množství použitého tuku na dánské plundrové těsto, kde je poměr tuku k mouce 2 : 3, a klasické plundrové těsto, nazývané také německým, kde je poměr 1 : 3. Zdroj

Plundrové těsto se vyrábí velmi podobně jako listové, jen není časově tak moc náročné. Výroba spočívá ve vzájemném několikerém překládání vrstev kynutého těsta a tuku. Při pečení se o tukovou vrstvu zastavuje pára, která má větší objem, a tím dochází k narůstání těsta a jeho typickému lístkování.
https://www.laskominyodmaryny. cz/…

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Stříbrný

Plundra je koláč, vyrobený z kynutého, několikrát přes sebe překládaného těsta, takže výsledek má podobnou texturu jako výrobek z lístkového těsta. Takže plundrový rohlík nebo plundrového cokoliv jiného bude asi výrobek vyrobený z téhož kynutého a překládaného těsta.


Avatar uživatele
Zlatý

Podobná otázka v archivu. - někdy se zaměňuje název plundra za flundra. - myslím u pečiva, ale i u poběhlice.

Najdete i odpověď na původ názvu těsta stejný, jak uvedla marci1

https://www.odpovedi.cz/…

https://www.odpovedi.cz/…
--
Ke Keplerově poznámce ještě doplňuji, i když etymologie slov p(f)lundra ve významu poběhlice i těsta je možné najít i v odkazech.

Doplňuji obecně"
"Plundra a jinak též flundra přišla do naší země z Flander ve výzmamu poběhlice.

Objevila se se u již od středověku značí ženu povětrnou, nevěstku či prostě běhnu a v přeneseném smyslu prostě cuchtu jednu nemytou zjevně nevalné pověsti.

Flundra je ovšem i platejs – ryba, jejíž obě oči se přestěhovaly na horní stranu placatého těla. Vypadá divně, leč chutná znamenitě, jakož i její příbuzní – mořský jazyk či halibut.

Plundrovat pak v staré řeči znamená drancovat čili kořistit.

Souvislost těchto slov jeví se nejasně. V daných souvislostech jen málo pochopitelný je ovšem též plundrák čili koláč z plundrového, tedy překládaného kynutého těsta.


Slovo plundrování vyvolá představu nájezdu Avarů či tažení lancknechtů krajinou z třicetileté války.

Ve smyslu pekařském znamená ale opakované překládání těsta mající za následek to, že tak zvaně listuje. Proti klasickému listovému těstu to plundrové obsahuje ještě droždí a dělá se trochu jinak. Pečou se z něj různé věci – hřebeny, šátečky a preclíky, ale především kynuté záviny čili štrúdly. Těsto je to dvousložkové a jeho větší pracnost – nikoliv ovšem vyčerpávající – je vyrovnána originální chutí i strukturou."

http://www.nasehobby.cz/…
--
Ještě původ pečiva v Dánsku

"Původ dánského pečiva je často připisován stávce mezi pracovníky pekárny v Dánsku v roce 1850. Stávka způsobila majitelům pekáren najmout pracovníky ze zahraničí, mezi nimi několik rakouských pekařů, kteří přinesli nové pekárenské tradice a pečivo recepty. Rakouské pečivo Plundergebäck se brzy stalo populárním v Dánsku a poté, co skončily pracovní spory, dánští pekaři přijali rakouské recepty, přizpůsobili je svým vlastním představám a tradicím, například zvýšením množství vajec a tuků. Tento vývoj vyústil v to, co je nyní známé jako dánské pečivo.

Jednou z technik a tradic pečení, které rakouské pekařky přinesly, byla vídeňská technika laminování. Díky těmto novinkám Dánové nazývali pečivo "wienerbrød" (vídeňský chléb) a, jak již bylo zmíněno, tento název se v současné době používá v severní Evropě".

Název souvisí se slovem plundern - těsto s kvasnicemi stoupá, narůstá. atd.


Avatar uživatele
Zlatý

Z plundrového těsta:

400 g polohrubá mouka
0,3 l mléko
2 ks vejce
20 g droždí
2 lžíce cukr krystal
1 špetka sůl
250 g máslo

Občas ho používám, je docela univerzální na sladké pečivo.

Jestli ten název má něco společného s plundrováním, flundrou nebo Flandry fakt nevím, ale možné to je.

 

Diskuze k otázce

Avatar uživatele
Zlatý

annas

Na dánský původ jsem zapomněla vložit odkaz.

https://en.wikipedia.org/…

 

Zajímavé otázky v kategorii Jídlo a vaření

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý Drap 1221
Zlatý annas 1112
Zlatý hanulka11 985
Zlatý marci1 700
Zlatý Kepler 685
Zlatý iceT 551
Zlatý gecco 490
Zlatý briketka10 477
Zlatý quentos 455
Zlatý mosoj 404

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.