Avatar uživatele
Arne1

Co dělají zemědělci s kukuřicí a slunečnicí?

… které jsou ještě na pokraji zimy uschlé na polích ?

Upravil/a: annas

Zajímavá 0 před 1257 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
EKSOT123

Zatímco obilí se sklízí v létě a za příznivého počasí běžně přímo při skladovací vlhkosti zrna pod 14%, tak kukuřice a slunečnice mají delší vegetační dobu a sklízí se na podzim. S tím souvisí problémy se sklizní nevyschlých rostlin a s dalším dosoušením nebo konzervací vlhkého zrna. Je tedy snaha nechat rostliny na poli dlouho, aby rostliny zaschly.
(Totiž kukuřice se sklízí jednak v časném podzimu za zelena na siláž – zužitkují se celé rostliny. Optimální obsah vody v rostlinách pro silážování je 65–70%. A jednak se sklízí v pozdním podzimu zaschlá, kdy se zužitkuje pouze zrno. Pro snadnější sklizeň je snaha, aby vlhkost zrna byla do 40%, při plánovaném dosoušení je snaha o vlhkost při sklizni dokonce do 30%. Sklizené zrno se pak tedy buď dosouší na skladovací vlhkost do 14%, nebo se dnes většinou volí podstatně levnější konzervace vlhkého zrna pomocí CO2, nebo rozdrcení zrna a jeho silážování.
Slunečnice se normálně sklízí trošku dřív, už v říjnu. U slunečnice jsou pro sklizeň problematické vlhké dužnaté úbory a také plíseň slunečnicová, která přechází z úborů do semen. Proto se 1–2 týdny před sklizní rostliny vysušují pomocí chemických desikantů. Bez desikace se sklízí jen při výjimečně suchém podzimu nebo např. v ekologickém zemědělství. Otázka přispění podzimních mrazů na snížení vlhkosti rostlin je diskutabilní.)

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Hufnágl

Ze suchých kukuřic se dělá šrot ke krmení nebo mlynáři melou mouku a další výrobky a ze slunečnic třeba olej, krmivo pro ptáčky i zobání pro lidi a mnoho dalšího.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Emefej

Čekají, až to pořádně vyschne. Při sklizni na zrno běžný postup.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Mc Merkurion

… kukuřice, je dobrá, když přejde mrazem …

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
elkon

To co nepoužijí zaorají jako zelené hnojení.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Rilika25

Příspěvek smazán administrátorem.

Avatar uživatele
Arne1

Mc Merkurion: Opravdu je kukuřice prošlá mrazem lepší ? No já nevím, já raději konzumuju tu tak akorát zralou – jenže je problém ji legálně sehnat.

před 1254 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Mc Merkurion

… kdo ale mluví o tobě ??? mluvím o krmné, kterážto se u nás převážně pěstuje !!! …
… polí je dost, a nikdo palice nepočítá …

před 1254 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Dochy

Myslím, že suchému zrnu mráz neuškodí. Je otázka co pro Tebe je „tak akorát zralá“… Ona se právě dá žrát i nezralá 😉

před 1254 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Hufnágl

Elkon
Suché zaorají jako zelené hnojení? 😁

před 1257 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Hufnágl

Mc Mer…, k čemu je přemrzlá kukuřice dobrá?
😎

před 1255 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Mc Merkurion

…nevim přesně (to bych kecal), ale má snad víc cukru nebo, co, a ne přemrzlá, ale slabý mrazejk … kus dycky nechávaj na polích a berou ji až v tudle dobu …

před 1255 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek