Avatar uživatele
Nikikalu

Čím se stane tzv. ultra zpracovaná potravina téměř nulově výživná?

Na netu se uvádělo, že např. mražená pizza je výživově téměř nulová. Jak je to možné? Proč? Mouku umlít musíme, pak upéci také, osolit jistě, a mražení je kvalití postup na uchování potravin. Nerozumím tomu.

Zajímavá 0 před 1521 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
anonym

pojem „ultra zpracovaná potravina“ neexistuje a že mražená pizza je výživově téměř nulová je taky nesmysl.

Na mraženou pizzu se samozřejmě snáší vlny kritiky za nekvalitní suroviny, místo masa například jen tzv. výrobní salám (který má k masu svým složením velmi daleko), nicméně i tak nelze tvrdit že je jeho výživová hodnota nulová, jen je v něm holt mnohem více tuku než čehokoliv jiného 🙂 Dnešní nekvalitní potraviny jsou vlastně jen mixem rychlých sacharidů a palmového tuku, obarvené a dochucené … je to hnus ano, ale není pravda že jde o výživově nulovou položku, spíš naopak, pořádně se po tom tloustne.

Upravil/a: anonym

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Lukas27

Nulově výživná bych spíše popsal tak, že nemá živiny. To znamená spíše, že strádá důležité látky jako vitamíny, minerály a další látky, které se ztratí důsledkem složitého a nekvalitního průmyslového zpracování. Je to spíš tzv. prázdné jídlo. Zasytí vás, přijmete kalorie pro fungování těla ale vašemu tělu neda nic důležitého nebo zdravého.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Ametyst

Pokud v ní hledáme vitamíny a minerální látky, tak asi pohoříme: najdeme dokonce náhražky základních surovin, jako je maso, sýr, rajčata. Vyrobit s minimálními náklady z nejlevnějších surovin, a prodat jako plnohodnotnou potravinu je cíl. Byznys zná jen slovo „zisk“. Není správné, že jsou potraviny brány stejně jako každé jiné zboží, vyrobené za účelem zisku.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
da ny

Od průmyslově (tedy ultra) zpracovaných potravin (hotových jídel) NEČEKEJTE ŽÁDNÉ ZÁZRAKY nebo výživové hodnoty. Od pizzy už vůbec NE, nic zdravého
v ní není. .
Můžete čekat jen nekvalitní zdroj energie, což vyplývá z logiky věci.
Já nechápu, že se divíte. 🙂
Je to nad slunce jasné. Nejnebezpečnější
Jsou plné regály dětských konzerv, které pohodlné maminky stále kupují.
Zdraví dětí je nezajímá, To si v mobilu a na interneut nehledají.

Nebo snad věříte tomu, že všechny ty hotovky, sušenky, plné konzervantů,
chemie, stabilizátorů, zvýrazňovačů chuti a nezdravých tuků/olejů
(zboží v regálech a mrazácích musí dlouho vydržet, trvanlivost několik měsícl i let),
jsou tu za účelem byznysu s co nejlevnějšími náklady.
Ničící lidské zdraví, podporující vznik rakovin při pravidelné
a dlouhodobé konzumaci. Někdy to jde až do extrémů, maso není masem atd.
Vaše zdraví je nezajímá.
Prostě si vařte, pizzu si udělejte doma.
Nebo se zajděte najíst do „bufetu“. :D

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
anonym

Vezmeme to z opačného konce, takovým příkladem silně průmyslově zpracované potraviny je třeba complete food MANA nebo SATURO. To jsou vlastně jen prášky které se mísí s vodou. Jsou ale i nekvalitní potravinou ? To už ne … protože i průmyslové zpracování se holt dá dělat blbě (s cílem maximalizovat zisk a minimalizovat náklady) nebo dobře (s cílem přinést v potravině optimální složení podle nejnovějších věděckých poznatků a doporučení EFSA)

před 1521 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

takže najednou nezbývá než připustit že i v silně průmyslově zpracované potravině může být optimální výživový mix. Kvalitní tuky, vitamíny, minerály, vláknina, dostatek bílkovin, optimální složení převážně nenasycených tuků bez trans mastných kyselin, a tzv. pomalé sacharidy s glykemickým indexem srovnatelným třeba s čočkou, umožnující pomalejší vstřebávání a přeměnu cukrů což je samozřejmě optimální cesta k prevenci obezity. … Z toho plyne, dá se to dělat dobře, dá se to dělat velmi dobře i velmi špatně. Nelze průmyslové zpracování označit za vždy negativní jev ačkoliv v supermarketech se s negativními dopady setkáváme častěji, tak jednoduché to není.

před 1521 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Ametyst

Georgi, otázkou je, jak si s tím mixem poradí naše tělo. Říká se v odborných kruzích na výživu, že nejhorší zátěž pro organismus jsou multivitamíny. Tam je přece také optimální mix. Je to ale uměle vyrobené a tělo má kontrolku Pozor, toto není potravina. Může to tak být, pak vstřebatelnost živin bude také nízká.

před 1521 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek