Avatar uživatele
mistia

Čemu se říká černý kořen a na co se používá?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? iceT, hanulka11, hanny 2 před 4100 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
panenka

Černý kořen je znám i pod názvem hadí mord španělský. Lidový název hadí mord vznikl podle slova scorzone, což je v italštině název pro jedovatého hada. Navzdory tomu se jedná o velmi chutnou a zdravou zeleninu, kterou snadno vypěstujete a v kuchyni upotřebíte na mnoho způsobů.
Černý kořen je zeleninou nejen lahodnou a zdravou, ale přímo léčivou. Díky vysokému obsahu inulinu je doporučován pro diabetiky a současně je velmi vhodný i pro lidi trpící obezitou jako součást redukční diety. Pomáhá také při dně a revmatických chorobách. To všechno jsou dobré důvody, proč by neměl být opomíjen pěstiteli ani konzumenty.

Zdroj: http://www.ireceptar.cz/zahrad a/uzitkova-zahrada/cerny-koren -scorzonera-je-vytecna-zelenin a/

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
iceT

Černý kořen je u nás stále méně známá zelenina. Má široké uplatnění v kuchyni, je možné ho konzumovat v syrovém stavu nebo ho tepelně zpracovat. I vhodný pro lidi s diabetem a ideální zelenou je černý kořen také pro lidi s revmatem.

Pěstování černého kořene není nikterak složité. Semeno vyséváme v přímo na záhon. a to buď časně z jara nebo v srpnu. Kořen se pak vytvoří až druhým rokem. Rostlině vyhovuje humozní nepřehnojená propracovaná půda(ne čerstvě prohnojena. Černý kořen je ideální zelenina do polostínu dobře se mu daří i na slunci. Rostlina má dlouhé vegetační období a nevymrzá.

Jako zelenina se využívá od 16. století. Dnes je vyhledáván zejména diabetiky. Má vysoký obsah sacharidů s převahou inulínu. Obsahuje až 80 % biologicky vázané vody, 12,6 % bezdusíkatých látek, 2,4 % vlákniny, 1,2 % bílkovin. Významný je obsah sodíku, hořčíku, železa a fosforu. fJe to velmi zdravá a chutná zelenina.

Před kuchyňským zpracováním ho nejprve musíme zbavit černé slupky. Po oškrabání se doporučuje namočit ho do okyselené vody, aby nezhnědl. Jeho použití je všestranné. Můžeme ho konzumovat syrový ve formě salátů s jablkem, mrkví, jogurtem nebo smetanou. Častěji se tepelně zpracovává. Používá se obdobně jako chřest nebo květák, smaží se jako řízek nebo dusí. Můžeme ho využít i při úpravách různých druhů masa a ryb.

http://slovnik.vareni.cz/…
http://www.semena-osiva.cz/…

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Ano,jako zelenina se používá v kuchyni(ještě jsem ho nejedla)ale také je to kostival-ten znám!

Zdroj: http://www.chytrazena.cz/bydle ni/zahradka/kostlival-lekarsky -receny-cerny-koren-11397.html

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
hanulka11

Plodina s názvem černý kořen, původně nazývaná hadí mord španělský[1], obdržela své jméno z lidového moudra, které praví, že pokud se tento kořen vloží hadovi do úst, had zahyne. Jako zelenina se začala používat až v 16. století.
Je vhodný pro pacienty trpící revmatismem. Jedná se o velice chutný a zdraví prospěšný druh zeleniny

Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/H ad%C3%AD_mord_%C5%A1pan%C4%9Bl sk%C3%BD

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Drap

Kostival - černý kořen se používal a v lidovém léčitelství úspěšně používá na pohmožděniny, na rehabilitaci po zlomeninách a podobně

0 Nominace Nahlásit

Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek