Historie úprav

Avatar uživatele

Zeptal/a se – 23.prosinec 1:30

Mohla by vlastně čistě teoreticky nastat celosvětová potopa?

Věda – Ostatní věda

Tak, aby se hladiny vod (oceánů) zvedly natolik, že by zatopily celý svět (kromě vysokých hor). Ví se vlastně kolik je na světě vody? Když nepočítáme tekutý stav – podzemní a pozemní toky, jezera, potoky/řeky, moře a oceány, tak ledovce a hlavně kolik vody je v mracích. Vody přece nepřibývá ani neubývá, jen koluje nebo se mění (podle skupenství). Co kdyby se roztopily všechny ledovce (to je sice spočítáno, jako to o kolik by se zvedla hladina vod), ale hlavně, kdyby z nějakého důvodu vypršela všechna voda, která se v nachází v plynném skupenství? Dokázalo by to zatopit i 1000 m.n.m. nebo i víc? Já si třeba nedokážu představit kolik je na naší planetě celkově vody a zda by to dokázalo pokrýt tolik pevniny.

Myslím, že voda z oceánů by v pohodě mohla zatopit skoro všechnu pevninu, protože různá místa v oceánech jsou i hlubší než nejvyšší hory a vody je zkrátka víc než pevniny. Ale to by se nějak musely ponořit, rozrthnout nebo nějak zdevastovat/„pro­padnout“ litosferické desky. Ale z tohto pohledu se na to neptám. Mě zajímá hlavně, zda by mohlo napršet tolik vody (plus samozřejmě roztání všech ledovců), aby to zatopilo většinu obyvatelné pevniny (např. i víc jak ten 1 km n.m.). Bez toho, aby se nějak porušily/propadly ty litosferické desky.

Jen tak spekuluji, jestli by ke skutečné potopě světa, opravdu mohlo dojít.

Avatar uživatele

Zeptal/a se – 23.prosinec 1:39

Mohla by vlastně čistě teoreticky nastat celosvětová potopa?

Věda – Ostatní věda

Zda na to existuje takové množství vody. Tak, aby se hladiny vod (oceánů) zvedly natolik, že by zatopily celý svět (kromě vysokých hor). Ví se vlastně kolik je na světě vody? Když nepočítáme tekutý stav – podzemní a pozemní toky, jezera, potoky/řeky, moře a oceány, tak ledovce a hlavně kolik vody je v mracích. Vody přece nepřibývá ani neubývá, jen koluje nebo se mění (podle skupenství). Co kdyby se roztopily všechny ledovce (to je sice spočítáno, jako to o kolik by se zvedla hladina vod), ale hlavně, kdyby z nějakého důvodu vypršela všechna voda, která se v nachází v plynném skupenství? Dokázalo by to zatopit i 1000 m.n.m. nebo i víc? Já si třeba nedokážu představit kolik je na naší planetě celkově vody a zda by to dokázalo pokrýt tolik pevniny.

Myslím, že voda z oceánů by v pohodě mohla zatopit všechnu pevninu, protože různá místa v oceánech jsou i hlubší než nejvyšší hory a vody je zkrátka víc než pevniny. Ale to by se nějak musely ponořit, rozrthnout nebo nějak zdevastovat/„pro­padnout“ litosferické desky. Ale z tohto pohledu se na to neptám. Mě zajímá hlavně, zda by mohlo napršet tolik vody (plus samozřejmě roztání všech ledovců), aby to zatopilo většinu obyvatelné pevniny (např. i víc jak ten 1 km n.m.). Bez toho, aby se nějak porušily/propadly ty litosferické desky.

V příběhu o potopě světa v řecké mytologii je myslím napsáno, že široko daleko byl vidět jen vrchol pohoří Parnas. To je 2400 m.n.m. Jinak vše ostatní bylo v tom okolí po vodou. Zůstal trčet jen vrchol hory.

Jen tak spekuluji, jestli by ke skutečné potopě světa, opravdu mohlo dojít.