Historie úprav

Avatar uživatele

Zeptal/a se – 22.červen 19:33

Jak to, že umírá tolik žen při porodu?

Zdraví – Ženy a zdraví

https://www.wor­ldometers.info/ v kategorii health – Deaths of mothers during birth, číslo neustále roste. Ta statistika je sice z celého světa, ale i tak se mi to číslo zdá veliké, za den přibude cca 1 000 úmrtí při porodu. A řeknete si, že když je to z celého světa, tak tam budou třeba hlavně chudé státy, ženy žijící ve špatných podmínkách, ale plno z nich umírá v Evropě (včetně Česka), Americe, Asii a v jejich bohatých zemích a to velmi často zdravé ženy, které předtím třeba ani neměly žádné komplikace.
Co vlastně způsobuje tu úmrtnost při porodu? Uvádí se často „komplikace při porodu“, ale co přesně je tím myšleno a proč vlastně nastávají (tak často)?

Avatar uživatele

Zeptal/a se – 22.červen 19:35

Jak to, že umírá tolik žen při porodu?

Zdraví – Ženy a zdraví

https://www.wor­ldometers.info/ v kategorii health – Deaths of mothers during birth, číslo neustále roste. Ta statistika je sice z celého světa, ale i tak se mi to číslo zdá veliké, za den přibude cca 1 000 úmrtí při porodu. A řeknete si, že když je to z celého světa, tak tam budou hlavně chudé státy a ženy žijící ve špatných podmínkách, ale plno z nich umírá v Evropě (včetně Česka), Americe, Asii a v jejich bohatých zemích a jsou to velmi často zdravé ženy, které předtím třeba ani neměly žádné zdravotní problémy.
Co vlastně způsobuje tu úmrtnost při porodu? Často se uvádí jen „komplikace při porodu“, ale co přesně je tím myšleno a proč vlastně nastávají (tak často)?