Zeptal/a se – 27.duben 9:14
Jídlo a vaření – Ostatní jídlo a vaření
Berete ji jako sladký hřích, nebo zdravý pamlsek? Moderní psychologové pokládají čokoládu za jistý typ drogy. Tzv. „čokoholismus“ se spolu s přehnanou mánií nakupovat řadí na přední příčky psychických problémů, které přináší uspěchaná doba.
Zeptal/a se – 27.duben 11:03
Jídlo a vaření – Ostatní jídlo a vaření
Berete ji jako sladký hřích, nebo zdravý pamlsek? Moderní psychologové
pokládají čokoládu za jistý typ drogy. Tzv. „čokoholismus“ se spolu
s přehnanou mánií nakupovat řadí na přední příčky psychických
problémů, které přináší uspěchaná doba.
Doplňuji:
Je známo, že čokoláda v nás vzbuzuje příjemné pocity (zvyšuje serotin,
endorfiny), a proto nás povzbuzuje. Platí ale – všeho s mírou. Přes
všechny klady obsahuje čokoláda hodně cukru a tuku. To znamená kila na
navíc a zátěž pro organismus.
Doporučení – ideální je vzít si občas na chuť kousek víceprocentní
hořké čokolády. Při každodenní konzumaci ne víc než čtyři
čtverečky.
Jedla jsem čokoládu i kvůli obsahu hořčíku, jak uvádí i Quentos. Být
závislá na čokoládě mně nedopřeje můj žlučník. Ale přesto jsem
včera zhřešila a koupila si hořkou čokoládu s příchutí chilli. Mírně
pálivá chuť mě uspokojila.