Historie úprav

Avatar uživatele

Zeptal/a se – 24.květen 0:44

Je používání jedině oranžových vest v letadlech nevyhnutelné?

Cestování – Ostatní cestování

Bylo prokázáno, že výrazná plovací vesta, zejména oranžové a žluté barvy, dráždí žraloky (samozřejmě vím, že v moři jsou i jiné potvory a studená voda). Proč se tedy v letadlech stále používají ty oranžové pl. vesty, a ne třeba hnědé/šedé/tmavě modré? Vždyť signalizace se dá provést i jinak – např. oranžovými práškovými barvami (značkovače?), což je jistě pro lidi, kteří mají tu smůlu a spadnou do moře, bezpečnější. Takhle se v tisku akorát dočítáme – možná byli ještě živí, ale stejně tam byli žraloci, takže lidé neměli šanci. Je pro to nějaký další důvod, než dobrá viditelnost v moři, že se stále používají oranžové plovací vesty? Samozřejmě proti samotným vestám nic nemám. Je to skvělý vynález a je opravdu dobře, že v letadlech vůbec jsou. Jaký je Váš názor na tuhle věc?

Avatar uživatele

Zeptal/a se – 24.květen 8:11

Je používání jedině oranžových vest v letadlech nevyhnutelné?

Cestování – Ostatní cestování

Bylo prokázáno, že výrazná plovací vesta, zejména oranžové a žluté barvy, dráždí žraloky (samozřejmě vím, že v moři jsou i jiné potvory a studená voda). Proč se tedy v letadlech stále používají ty oranžové pl. vesty, a ne třeba hnědé/šedé/tmavě modré? Vždyť signalizace se dá provést i jinak – např. oranžovými práškovými barvami (značkovače?), což je jistě pro lidi, kteří mají tu smůlu a spadnou do moře, bezpečnější. Takhle se v tisku akorát dočítáme – možná byli ještě živí, ale stejně tam byli žraloci, takže lidé neměli šanci. Je pro to nějaký další důvod, než dobrá viditelnost v moři, že se stále používají oranžové plovací vesty? Samozřejmě proti samotným vestám nic nemám. Je to skvělý vynález a je opravdu dobře, že v letadlech vůbec jsou. Jaký je Váš názor na tuhle věc?
Doplňuji:
pro Lamalam, např.: http://news.na­tionalgeograp­hic.com/news/2004/08/08­04_040804_shar­k_attack_2.html

http://zraloci-cz.webnode.cz/smys­ly-zraloka/

http://www.go­ogle.cz/url?sa=t&rct=j­&q=&esrc=s&sou­rce=web&cd=3&ved=0CDgQFj­AC&url=http%3A%2F­%2Fvesmir.cz%2Ffi­les%2Ffile%2Ffid%2F6­9%2Faid%2F1525&e­i=ATaAU4myDrTI0AX­bmoDYCg&usg=AF­QjCNFD4hNJfvN0N-Bbjn_UasCUjBNu5A

http://www.kohout-reality.cz/potapeni-video-fotky/tygri-zraloci-video-foto.php?co=clanek

http://www.po­tapenivegypte­.cz/nebezpecni-zivocichove-pri-potapeni/

Ale jinak existuje spousta dalších českých, i zahraničních stránek, kde se o tom píše. Obecně kontrastní barvy s vodou a lesklé či svítivé barvy jsou nevhodné a žraloci mají vyvinutý zrak a dobré barevné vidění. Dokonce Vám tohle řekne spoustu potápěčů, takže to zrovna jako pochybná informace nevypadá, ale samozřejmě nikdy nic není na 100%.